Reklama

Len to roślina, która w przeszłości zajmowała w polskiej kulturze i gospodarstwie domowym wyjątkowe miejsce. Choć dziś bywa zapomniany i rzadko spotykany w przydomowych ogródkach, coraz częściej wraca do łask – nie tylko ze względu na swoje walory użytkowe, ale także dekoracyjne. Wysiew lnu w ogrodzie to piękna ozdoba rabaty, ale też szansa na przywrócenie tradycji, które przez wieki były obecne w naszych wsiach i ogrodach. Lubisz bezpretensjonalne delikatne kwiaty? Sięgnij po siemię lniane, bo pokochasz len!

Reklama

Kiedy i jak wysiewać len w ogrodzie?

Len jest rośliną jednoroczną, ale łatwą w uprawie. Najlepszy czas na jego wysiew to druga połowa kwietnia do początku maja, gdy ziemia jest już lekko nagrzana, ale nadal wilgotna. Nasiona można wysiewać bezpośrednio do gruntu – nie potrzebują rozsad ani specjalnego hartowania.

Len preferuje stanowiska słoneczne i przewiewne, z glebą lekką, przepuszczalną, najlepiej o obojętnym odczynie. Nie lubi podmokłych, gliniastych terenów. Bujnie wyrośnie właściwie na każdej ziemi w przydomowym ogrodzie.

Ziemia przed siewem powinna być dobrze odchwaszczona i lekko spulchniona. Nasiona wysiewa się płytko – na głębokość około 1–2 cm, w rozstawie co 10–15 cm. Po siewie dobrze jest lekko przyklepać glebę i podlać.

Roślina kiełkuje szybko – już po 7–10 dniach widać pierwsze siewki. Len nie wymaga intensywnego nawożenia, ale lubi podlewanie w okresie suszy i delikatne pielenie. Kwitnienie przypada zwykle na czerwiec i lipiec, a dojrzewanie nasion – na sierpień.

Walory ozdobne lnu

Len zwyczajny (Linum usitatissimum) to roślina subtelna i urokliwa. Wyróżnia się cienkimi, wzniesionymi łodyżkami, delikatnymi liśćmi i przede wszystkim – pięknymi, niebieskimi kwiatami, które rozkwitają, tworząc błękitną „mgiełkę” w ogrodzie. Kwiaty otwierają się zazwyczaj tylko na jeden dzień, ale każdego ranka pojawiają się nowe, co daje efekt nieprzerwanego kwitnienia przez kilka tygodni.

Roślina ta doskonale wpisuje się w klimat ogrodów wiejskich, naturalistycznych i dzikich łąk kwietnych. Świetnie wygląda sadzona w grupach, wzdłuż ścieżek lub jako delikatne tło dla wyższych bylin. Można ją też mieszać z innymi roślinami jednorocznymi, np. makami, chabrami czy nagietkami, tworząc barwne, ekologiczne rabaty przyjazne zapylaczom.

Jak wykorzystać len z ogrodu?

Len uprawiany w ogrodzie można wykorzystać na kilka sposobów. Najczęściej zbiera się nasiona, które są bogate w błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i lignany. Mogą być używane w kuchni jako dodatek do chleba, jogurtu, musli czy do przygotowania naparu na żołądek. Z lnu można również przygotować macerat olejowy – naturalny kosmetyk nawilżający i łagodzący.

Dla miłośników rękodzieła ciekawą opcją może być zbiór łodyg i ich wykorzystanie do domowej produkcji włókna (choć to już znacznie bardziej czasochłonne zajęcie). Len można też po prostu zasuszyć i wykorzystać w suchych bukietach.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu len był w Polsce jedną z najważniejszych roślin uprawnych. Służył do produkcji włókna, z którego powstawały nici, płótna, ubrania i worki. Len wykorzystywano także w lecznictwie, kosmetyce i kuchni. W wiejskich domach parzenie siemienia lnianego było codziennością, a lniana koszula – obowiązkowym elementem garderoby. Przemysłowy len uprawiano na szeroką skalę aż do lat 70., kiedy stopniowo został wyparty przez tańsze, syntetyczne materiały i łatwiejsze w uprawie rośliny.

Dziś powoli wraca do łask – jako roślina ekologiczna, uniwersalna i piękna. Coraz częściej pojawia się w ogrodach, na miejskich łąkach i w ogródkach ziołowych. Niech zawita i twojego ogrodu!

Jak wykorzystać len z ogrodu
Jak wykorzystać len z ogrodu, fot. Adobe Stock, Wirestock

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama