Zanim wrzucisz na grilla, wymieszaj z fusami kawy. Tak zyskasz danie na miarę szefa kuchni
Fusy z kawy nie muszą trafiać prosto do kosza, można je wykorzystać w kuchni, np. do przygotowania oryginalnej marynaty do mięs. Dzięki tej mieszance mięso będzie kruche i soczyste, zyska wyrazisty smak i aromat jak z wędzarni. Z przepisem na kawową marynatę podbijesz kubki smakowe gości.

Szefowie kuchni chętnie wykorzystują kawę do nacierania mięs przed przygotowaniem. Czemu nie zastosować w takim razie marynaty do mięsa z fusów po kawie, które zwykle wyrzucamy do kosza? Wszak mają podobne właściwości i aromat. Ten sposób nie tylko powoduje, że mięso jest smaczniejsze i ma oryginalny smak, ale również doskonale wpisuje się w ideę zero waste.
Marynata do mięsa z fusów kawy – jak działa?
Zanurzenie mięsa w marynacie z fusów kawy ma wiele zalet:
- taniny, czyli garbniki obecne w tych resztkach zrywają wiązania w strukturze białek w mięsie, dzięki czemu zmiękczają jego strukturę,
- fusy powodują wzmocnienie i pogłębienie smaku marynowanego mięsa, nadając mu nieco dymnego aromatu,
- fusy po kawie po przysmażeniu tworzą „skórkę”, która dodatkowo przez zatrzymanie wody sprawia, że mięso pozostaje soczyste.
Fusy z kawy nie są szkodliwe, jeżeli stosujemy je z umiarem.
Do jakich mięs można wykorzystać marynatę z fusów kawy?
Fusy po kawie można wykorzystać do niemal każdego rodzaju mięsa. Marynata pasuje do wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, a także ryb. Mieszanką można też smarować tofu i tempeh. Sprawdzi się na grilla, do mięs pieczonych w piekarniku lub smażonych.
Przepis na marynatę do mięsa z fusów kawy
Jeżeli chcesz wykorzystać odpadki po kawie do przygotowania marynaty, pamiętaj, że wilgotne fusy szybko pokrywają się pleśnią, dlatego przed ich stosowaniem w kuchni wysusz je na ręczniku papierowym krótko po zaparzeniu kawy, albo stosuj świeże fusy.
Składniki na marynatę z fusów po kawie:
- 4 łyżki fusów z kawy (najlepiej świeżo i grubo zmielone, ze średnio lub ciemno palonej kawy),
- 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub brązowego cukru,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: kolendra, mielona gorczyca lub musztarda.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj do mięsa i natrzyj je dokładnie marynatą. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki, a najlepiej na noc. Przed smażeniem lub grillowaniem usuń nadmiar marynaty z mięsa ręcznikiem papierowym.
Do mięsa marynowanego w fusach po kawie doskonale pasują lekkie sałatki, np. sałata rzymska z pomidorkami koktajlowymi, awokado i czerwoną cebulą, a także pieczone chrupiące ziemniaki.
Czytaj także:
- Zawsze robię te dodatki do grilla, aby goście mieli w czym wybierać. Stawiam na grillowane warzywa, kremowe sosy oraz sałatki
- Zdrowe menu na FIT grilla. 10 grillowych FIT przepisów poniżej 300 kcal
- 5 zasad zdrowego grillowania