Reklama

Szefowie kuchni chętnie wykorzystują kawę do nacierania mięs przed przygotowaniem. Czemu nie zastosować w takim razie marynaty do mięsa z fusów po kawie, które zwykle wyrzucamy do kosza? Wszak mają podobne właściwości i aromat. Ten sposób nie tylko powoduje, że mięso jest smaczniejsze i ma oryginalny smak, ale również doskonale wpisuje się w ideę zero waste.

Reklama

Marynata do mięsa z fusów kawy – jak działa?

Zanurzenie mięsa w marynacie z fusów kawy ma wiele zalet:

  • taniny, czyli garbniki obecne w tych resztkach zrywają wiązania w strukturze białek w mięsie, dzięki czemu zmiękczają jego strukturę,
  • fusy powodują wzmocnienie i pogłębienie smaku marynowanego mięsa, nadając mu nieco dymnego aromatu,
  • fusy po kawie po przysmażeniu tworzą „skórkę”, która dodatkowo przez zatrzymanie wody sprawia, że mięso pozostaje soczyste.

Fusy z kawy nie są szkodliwe, jeżeli stosujemy je z umiarem.

Do jakich mięs można wykorzystać marynatę z fusów kawy?

Fusy po kawie można wykorzystać do niemal każdego rodzaju mięsa. Marynata pasuje do wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, a także ryb. Mieszanką można też smarować tofu i tempeh. Sprawdzi się na grilla, do mięs pieczonych w piekarniku lub smażonych.

Przepis na marynatę do mięsa z fusów kawy

Jeżeli chcesz wykorzystać odpadki po kawie do przygotowania marynaty, pamiętaj, że wilgotne fusy szybko pokrywają się pleśnią, dlatego przed ich stosowaniem w kuchni wysusz je na ręczniku papierowym krótko po zaparzeniu kawy, albo stosuj świeże fusy.

Składniki na marynatę z fusów po kawie:

  • 4 łyżki fusów z kawy (najlepiej świeżo i grubo zmielone, ze średnio lub ciemno palonej kawy),
  • 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub brązowego cukru,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kolendra, mielona gorczyca lub musztarda.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj do mięsa i natrzyj je dokładnie marynatą. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki, a najlepiej na noc. Przed smażeniem lub grillowaniem usuń nadmiar marynaty z mięsa ręcznikiem papierowym.

Do mięsa marynowanego w fusach po kawie doskonale pasują lekkie sałatki, np. sałata rzymska z pomidorkami koktajlowymi, awokado i czerwoną cebulą, a także pieczone chrupiące ziemniaki.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama