Reklama

Szczaw pojawił się już na łąkach, więc czas na wyprawę i zbiory tych pysznych listków. Przygotujesz z nich nie tylko zupę szczawiową, ale i dodatki do mięsnych dań z grilla. Tak urozmaicisz smak dań serwowanych z rusztu.

Reklama

Przepis na sos szczawiowy do żeberek wołowych

Smak to nie jedyna zaleta tego sosu! Oprócz przyjemnych lekko drażniących nutek na języku, sos szczawiowy dostarcza też witaminy C, A i żelazo – działa przeciwzapalnie, wspiera odporność i poprawia trawienie. Sos szczawiowy nie tylko wzbogaca potrawy, ale również nadaje im niepowtarzalnego wyglądu – jego zielony kolor i kremowa konsystencja świetnie prezentują się na talerzu.

Składniki:

  • 2 garści świeżego szczawiu (ok. 100 g),
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego,
  • 2 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle i oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek – do zeszklenia.
  2. Dodaj posiekany szczaw i smaż przez 2–3 minuty, aż zwiotczeje.
  3. Dodaj bulion i gotuj 5 minut. Zmiksuj całość blenderem na gładko.
  4. Dodaj musztardę i miód. Dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie – dodaj śmietankę dla łagodniejszego smaku.
  5. Gotowy sos podgrzej i polej nim upieczone lub grillowane żeberka.

Dodatkowy szybki sos szczawiowy do grilla

Gdyby ten przepis ci nie wystarczył, albo zależałoby ci na sosie na zimno, oto przepis bonusowy: wymieszaj pół na pół śmietanę 12% z jogurtem greckim. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wmiksuj w sos liście szczawiu. Proporcje czosnku i szczawiu wypracuj wedle własnego podniebienia. Podawaj zielony sos szczawiowy na zimno.

Przepis na marynatę szczawiową do wołowiny

Choć przepis ten nie sprawi, że na talerzu pojawi się apetyczny zielony kolor, tak jak ma to miejsce w przypadku wcześniejszego przepisu, to i tak jest wart spróbowania. Marynata do mięs z grilla ze szczawiu nada potrawie wyjątkową kruchość, aromat i smak. Z resztą nic nie stoi na przeszkodzie, aby do tak przygotowanego mięsa podać sos szczawiowy na zimno lub na ciepło.

Składniki:

  • 1 szklanka świeżego, drobno posiekanego szczawiu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte),
  • 1 łyżeczka soli,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny (dla równowagi smaku).

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce na jednolitą pastę. Jeśli chcesz – zmiksuj blenderem na gładko.
  2. Natrzyj mięso marynatą, włóż do zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego.
  3. Marynuj minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc - w lodówce!
  4. Po marynowaniu mięso można upiec, udusić lub zgrillować – będzie miękkie, soczyste i lekko kwaskowe.
Marynata do grilla ze szczawiu
Marynata do grilla ze szczawiu, fot. Adobe Stock, grinchh

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama