Reklama

Ciasto na Dzień Mamy smakuje najlepiej, jeśli jest własnoręcznie przygotowane. Potrzebne jest do tego serce oraz, oczywiście, dobry przepis. Desery na Dzień Matki nie muszą być wykwintne i wymyślne, dlatego przedstawiamy przepisy o różnym stopniu trudności - niektóre przygotujesz bardzo szybko, inne wymagają większej ilości czasu i dużych umiejętności.

Reklama

Spis treści:

  1. Ciasto biszkoptowe z truskawkami
  2. Rafaello bez pieczenia
  3. Muffinki czekoladowe

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Idealny deser na Dzień Matki (jeśli nie musi) nie powinien być dietetyczny i musi zawierać sekretny składnik: może to być czerwona truskawka lub białe morze rozpusty w postaci bitej śmietany ułożonej na puchatym, idealnym biszkopcie. Albo wszystko naraz!

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 60 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • odrobina soli.

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietany 30%,
  • 250 g mascarpone,
  • 50 g cukru pudru.

Dodatkowe składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe.

Sposób przygotowania:

  1. Taki deser na Dzień Mamy zacznij od biszkoptu. Możesz wykorzystać przepis na idealny biszkopt z 6 jaj lub postępować wg instrukcji.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną, puszystą pianę.
  3. Dodawaj stopniowo cukier i powoli miksuj, aż do rozpuszczenia cukru.
  4. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej razem.
  5. Do masy białkowej dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz żółtka.
  6. Mieszaj delikatnie, dopóki nie powstanie gładka i puszysta masa.
  7. Blachę lub tortownicę posmaruj tłuszczem. Dno możesz posypać tartą bułką.
  8. Przelej masę do przygotowanej blaszki.
  9. Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170°C przez 30-40 minut.
  10. Wyjmij i ostudź.
  11. W międzyczasie przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  12. Następnie ubij śmietanę (zobacz, jak ubić śmietanę, by nie zaliczyć wpadki). Pod koniec dodawaj łyżka po łyżce serek mascarpone.
  13. Ostudzony biszkopt nasącz wodą, następnie wyłóż krem z bitej śmietany na ciasto.
  14. Umyte i suche truskawki zanurzaj płytko w kremie i wstaw do lodówki na 2 godziny
  15. Następnie przykryj ciasto galaretką - powinna mieć lekko ściętą konsystencję. W przeciwnym razie rozleje się po śmietanie truskawkach i sięgnie spodu ciasta. Schładzaj aż do wręczenia deseru na Dzień Matki.

Przed podaniem warto udekorować gotowe ciasto świeżymi owocami i listkami mięty. Podawaj koniecznie z aromatyczną kawą lub kieliszkiem białego wina.

Ciasto na Dzień Mamy biszkopt

fot. Ciasto na Dzień Mamy/Adobe Stock, anna_shepulova

Ciasto na Dzień Mamy: Rafaello bez pieczenia

Przepis dla niemających czasu lub duszy cukiernika. Jeśli nie czujesz się mocna w pieczeniu ciast albo boisz się, że dasz mamie w prezencie zakalca, znakomitym pomysłem może być ciasto bez pieczenia - nasza baza jest pokaźna, ale niekwestionowanym hitem jest Rafaello bez pieczenia. Jak zrobić ten słodki kokosowy deser?
Składniki:

  • 50 herbatników,
  • 3 szklanki mleka,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki maki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 100 g białej czekolady,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • opakowanie wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Zrób krem budyniowy: połowę mleka zagotuj, a drugą wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką.
  2. Masę dolej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj energicznie do powstania budyniu. Odstaw.
  3. Czekoladę zetrzyj na tarce, a kilka kafelków odłóż do dekoracji.
  4. Miękkie masło ucieraj kilka minut i dodawaj do niego partiami ostudzoną masę budyniową.
  5. Do masy wsyp wiórki kokosowe (możesz zostawić łyżkę do dekoracji) i startą czekoladę.
  6. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej herbatniki. Przełóż masą i tak aż do wykończenia składników.
  7. Wierzch przykryj resztą kremu, posyp wiórkami i udekoruj czekoladą.
  8. Odstaw do lodówki, aby ciasto na Dzień Mamy dobrze stężało.
Ciasto na Dzień Mamy bez pieczenia

fot. Ciasto na Dzień Mamy/Adobe Stock, myviewpoint

Ciasto na Dzień Mamy: muffinki czekoladowe

Nie czujesz się komfortowo w ciastach, albo po prostu wiesz, że babeczki lub muffinki to lepszy pomysł - zrealizuj ten przepis na czekoladowe muffinki. Dobre ciasto na Dzień Mamy nie musi być pracochłonne, a trafiać w kubki smakowe obdarowanej osoby. Warto efektownie udekorować babeczki - np. literkami lub confetti albo wykorzystać słodką polewę.

Składniki (na ok. 12 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 150 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 50 g czekolady gorzkiej.

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubij cukier z jajkami i opcjonalnie dodaj ciut soli.
  2. Dodaj olej i mleko w temperaturze pokojowej.
  3. Posiekaj czekoladę.
  4. Do miski przesiej sypkie składniki oraz wsyp czekoladę.
  5. Suche składniki dodaj do mokrych. Wymieszaj
  6. Masę nakładaj łyżką do papilotek i zostaw ok. 1 cm przestrzeni wewnątrz foremki na muffinki.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175°C na ok. 30 min.
  8. Możesz udekorować muffinki polewą czekoladową.

Pamiętaj, aby każde ciasto udekorować uśmiechem - tylko wtedy naprawdę sprawi mamie radość i zadba o jej doskonały nastrój.

fot. Ciasto na Dzień Mamy/Adobe Stock, Vladislav Noseek
fot. Ciasto na Dzień Mamy/Adobe Stock, Vladislav Noseek

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.05.2014.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama