Dorzuć słodkości do życzeń na Dzień Matki. Zainspiruj się przepisami na pyszne ciasta i muffinki
Ciasto na Dzień Mamy możesz przygotować na wiele sposobów. Możesz wybrać klasyczny tort, sięgnąć po ciasto pełne masy albo wypróbować coś mniejszego — muffinki, a może tradycyjne rurki z kremem? Możesz też wypróbować przepis na ciasto bez pieczenia. Cokolwiek wybierzesz, mama będzie zachwycona!

- Edyta Liebert
Ciasto na Dzień Mamy smakuje najlepiej, jeśli jest własnoręcznie przygotowane. Potrzebne jest do tego serce oraz, oczywiście, dobry przepis. Desery na Dzień Matki nie muszą być wykwintne i wymyślne, dlatego przedstawiamy przepisy o różnym stopniu trudności - niektóre przygotujesz bardzo szybko, inne wymagają większej ilości czasu i dużych umiejętności.
Spis treści:
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Idealny deser na Dzień Matki (jeśli nie musi) nie powinien być dietetyczny i musi zawierać sekretny składnik: może to być czerwona truskawka lub białe morze rozpusty w postaci bitej śmietany ułożonej na puchatym, idealnym biszkopcie. Albo wszystko naraz!
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- 60 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- odrobina soli.
Składniki na krem:
- 250 ml śmietany 30%,
- 250 g mascarpone,
- 50 g cukru pudru.
Dodatkowe składniki:
- 500 g truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe.
Sposób przygotowania:
- Taki deser na Dzień Mamy zacznij od biszkoptu. Możesz wykorzystać przepis na idealny biszkopt z 6 jaj lub postępować wg instrukcji.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną, puszystą pianę.
- Dodawaj stopniowo cukier i powoli miksuj, aż do rozpuszczenia cukru.
- Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej razem.
- Do masy białkowej dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz żółtka.
- Mieszaj delikatnie, dopóki nie powstanie gładka i puszysta masa.
- Blachę lub tortownicę posmaruj tłuszczem. Dno możesz posypać tartą bułką.
- Przelej masę do przygotowanej blaszki.
- Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170°C przez 30-40 minut.
- Wyjmij i ostudź.
- W międzyczasie przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Następnie ubij śmietanę (zobacz, jak ubić śmietanę, by nie zaliczyć wpadki). Pod koniec dodawaj łyżka po łyżce serek mascarpone.
- Ostudzony biszkopt nasącz wodą, następnie wyłóż krem z bitej śmietany na ciasto.
- Umyte i suche truskawki zanurzaj płytko w kremie i wstaw do lodówki na 2 godziny
- Następnie przykryj ciasto galaretką - powinna mieć lekko ściętą konsystencję. W przeciwnym razie rozleje się po śmietanie truskawkach i sięgnie spodu ciasta. Schładzaj aż do wręczenia deseru na Dzień Matki.
Przed podaniem warto udekorować gotowe ciasto świeżymi owocami i listkami mięty. Podawaj koniecznie z aromatyczną kawą lub kieliszkiem białego wina.

fot. Ciasto na Dzień Mamy/Adobe Stock, anna_shepulova
Ciasto na Dzień Mamy: Rafaello bez pieczenia
Przepis dla niemających czasu lub duszy cukiernika. Jeśli nie czujesz się mocna w pieczeniu ciast albo boisz się, że dasz mamie w prezencie zakalca, znakomitym pomysłem może być ciasto bez pieczenia - nasza baza jest pokaźna, ale niekwestionowanym hitem jest Rafaello bez pieczenia. Jak zrobić ten słodki kokosowy deser?
Składniki:
- 50 herbatników,
- 3 szklanki mleka,
- 100 g cukru,
- 2 łyżki maki ziemniaczanej,
- 2 łyżki maki pszennej,
- 150 g masła,
- 100 g białej czekolady,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- opakowanie wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
- Zrób krem budyniowy: połowę mleka zagotuj, a drugą wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką.
- Masę dolej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj energicznie do powstania budyniu. Odstaw.
- Czekoladę zetrzyj na tarce, a kilka kafelków odłóż do dekoracji.
- Miękkie masło ucieraj kilka minut i dodawaj do niego partiami ostudzoną masę budyniową.
- Do masy wsyp wiórki kokosowe (możesz zostawić łyżkę do dekoracji) i startą czekoladę.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej herbatniki. Przełóż masą i tak aż do wykończenia składników.
- Wierzch przykryj resztą kremu, posyp wiórkami i udekoruj czekoladą.
- Odstaw do lodówki, aby ciasto na Dzień Mamy dobrze stężało.

fot. Ciasto na Dzień Mamy/Adobe Stock, myviewpoint
Ciasto na Dzień Mamy: muffinki czekoladowe
Nie czujesz się komfortowo w ciastach, albo po prostu wiesz, że babeczki lub muffinki to lepszy pomysł - zrealizuj ten przepis na czekoladowe muffinki. Dobre ciasto na Dzień Mamy nie musi być pracochłonne, a trafiać w kubki smakowe obdarowanej osoby. Warto efektownie udekorować babeczki - np. literkami lub confetti albo wykorzystać słodką polewę.
Składniki (na ok. 12 sztuk):
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- 150 g cukru,
- 250 ml mleka,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 50 g czekolady gorzkiej.
Sposób przygotowania:
- W misce ubij cukier z jajkami i opcjonalnie dodaj ciut soli.
- Dodaj olej i mleko w temperaturze pokojowej.
- Posiekaj czekoladę.
- Do miski przesiej sypkie składniki oraz wsyp czekoladę.
- Suche składniki dodaj do mokrych. Wymieszaj
- Masę nakładaj łyżką do papilotek i zostaw ok. 1 cm przestrzeni wewnątrz foremki na muffinki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175°C na ok. 30 min.
- Możesz udekorować muffinki polewą czekoladową.
Pamiętaj, aby każde ciasto udekorować uśmiechem - tylko wtedy naprawdę sprawi mamie radość i zadba o jej doskonały nastrój.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.05.2014.
Czytaj także:
- Dzień Matki na świecie - jak jest obchodzony w innych krajach?
- Laurka dla mamy na Dzień Matki - 9 pomysłów na piękną pracę plastyczną jako prezent dla mamy od dziecka
- Śmieszne życzenia na Dzień Mamy – jak rozbawić najważniejszą osobę w życiu? Gotowe propozycje