Wśród naszych przepisów na dania z brokułami znajdziesz rewelacyjną zapiekankę w beszamelowym sosie, makaron z brokułami i szynką oraz pożywną sałatkę, która doskonale sprawdzi się na lunch.
Brokuły to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw - pasują niemal do wszystkiego. Nie wszyscy wiedzą, że brokuły to specyficzna odmiana warzyw kapustnych. Nie jemy jednak ich liści, a jedynie kwiatostany z łodygami.
Brokuły są bogate w witaminę C, wapń, żelazo, selen, fosfor i błonnik. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, a do tego dietetycy zalecają ich spożywanie osobom borykającym się z anemią.
Spis treści:
- Przepis na zapiekankę z brokułami
- Przepis na zupę krem z brokułów
- Przepis na kurczaka z brokułami
- Przepis na makaron z brokułami
- Przepis na sałatkę z brokułami
Przepis na zapiekankę z brokułami
Składniki:
- 6 ziemniaków,
- 1 brokuł,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g sera mozzarella,
- 400 ml mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka papryki chili w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w całości w osolonej wodzie.
- Odcedź i pokrój w 1 cm plastry.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- W osobnym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć różyczki brokuła. Gotuj przez 2 minuty.
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Wyłóż dno plastrami ziemniaków i oprósz je papryką chili i pieprzem. Następnie ułóż cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i różyczki brokuła. Na wierzch znów wyłóż warstwę ziemniaków.
- Przygotuj sos: w małym garnku roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż postanie gładka masa. Powoli wlewaj mleko cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos zgęstnieje, zestaw garnek z ognia.
- Sos wylej na zapiekankę i posyp serem mozzarella. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
- Zapiekanka z brokułami to pyszny obiad dla całej rodziny.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę krem z brokułów
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- 1 brokuł,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- śmietana 18%,
- pestki słonecznika do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę pokrojoną w piórka.
- Po 2 minutach dodaj czosnek pokrojony w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż wszystko około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Wlej gorący bulion i gotuj całość przez 10 minut. Po tym czasie dodaj różyczki brokuła i dopraw całość solą, pieprzem i gałką.
- Po kolejnych 10 minutach zestaw garnek z ognia. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Zupę krem z brokułów podawaj z łyżką śmietany i pestkami słonecznika lub dyni.
fot. Adobe Stock
Przepis na kurczaka z brokułami
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 200 g białego ryżu,
- 1 mały brokuł,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- sezam (do podania),
- szczypior (do podania),
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Piersi z kurczaka umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso oprósz papryką, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj kurczaka. Po 2 minutach smażenia dodaj różyczki brokuła i smaż całość przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj sos sojowy, miód i nakryj patelnię. Duś wszystko przez 6-7 minut.
- Kurczaka z brokułami podawaj posypanego ziarnami sezamu i z kawałkami szczypiorku.
fot. Adobe Stock
Przepis na makaron z brokułami
Składniki:
- 400 g makaronu penne,
- 1 brokuł,
- 6 plastrów szynki parmeńskiej,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 50 g parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem gotowania dodaj różyczki brokuła.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i szynkę. Podsmaż całość przez 2-3 minuty.
- Dodaj brokuły, makaron i smaż przez 2 minuty.
- Makaron z brokułami i szynką podawaj z odrobiną startego parmezanu.
fot. Adobe Stock
Przepis na sałatkę z brokułami
Składniki:
- 1 mały brokuł,
- 2 jajka,
- puszka tuńczyka,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Brokuły przygotuj na parze albo na 4 minuty zanurz je w osolonym wrzątku.
- Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki.
- Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.
- Na miskę wyłóż ugotowane brokuły, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, tuńczyka, jajka, cebulę pokrojoną w piórka i całość polej sosem jogurtowym.
- Sałatkę z brokułem podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania z brokułami: