3 pyszne sosy do mięs

Mięsa przygotowywane na różne okazje nie mają szans smakować wyśmienicie bez specjalnie dobranych do nich sosów!

Sosy do mięs
fot. Panthermedia

Pieczone mięso czy pasztet najlepiej smakują, kiedy podamy do nich odpowiedni sos. Oto nasze propozycje:

Sos śliwkowy


50 dag suszonych śliwek zalej zimną wodą i odstaw na 5 godzin. Następnie gotuj je ok. 10 minut w tej samej wodzie, a potem zmiksuj z 4 ząbkami czosnku. Rozprowadź bulionem warzywnym do pożądanej gęstości. Dopraw do smaku mielonym cynamonem, solą i pieprzem.

Sos musztardowy


Dymkę i papryczkę chili drobno posiekaj. Pół szklanki majonezu wymieszaj z 4–5 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego, dwoma łyżkami musztardy miodowej i łyżką musztardy z ziarnami gorczycy. Połącz z dymką i chili. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można dodać odrobinę cukru.

Sos czosnkowy


Pół szklanki majonezu wymieszaj z 2–3 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego. Dodaj 2–3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku.

Pani Domu
Oceń artykuł 10 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 5637979


Varnish cache server