5 pysznych sosów do mięs

Mięsa przygotowywane na różne okazje nie mają szans smakować wyśmienicie bez specjalnie dobranych do nich sosów!

Sosy do mięs
fot. Panthermedia

Pieczone mięso czy pasztet najlepiej smakują, kiedy podamy do nich odpowiedni sos. Oto nasze propozycje na sosy do mięs!

Sos śliwkowy

  1. 50 dag suszonych śliwek zalej zimną wodą i odstaw na 5 godzin.
  2. Następnie gotuj je ok. 10 minut w tej samej wodzie, a potem zmiksuj z 4 ząbkami czosnku. Rozprowadź bulionem warzywnym do pożądanej gęstości.
  3. Dopraw do smaku mielonym cynamonem, solą i pieprzem.

Sos musztardowy

  1. Dymkę i papryczkę chili drobno posiekaj.
  2. Pół szklanki majonezu wymieszaj z 4–5 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego, dwoma łyżkami musztardy miodowej i łyżką musztardy z ziarnami gorczycy. Połącz z dymką i chili.
  3. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można dodać odrobinę cukru.

Sos czosnkowy

  1. Pół szklanki majonezu wymieszaj z 2–3 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego.
  2. Dodaj 2–3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku.

Ciemny sos do mięs

  1. Jego podstawą jest wywar cielęcy lub wołowy albo sos spod pieczeni.
  2. Można go gotować np. z czerwonym winem.
  3. Dodaj trochę rozmarynu czy śmietany.

Pomidorowy sos do mięs

  1. Pomidory (świeże obrane, z puszki lub przecier) dodaj do przesmażonej cebuli i duś.
  2. Można podlać bulionem, winem, doprawić czosnkiem, ziołami, zabielić śmietanką.
Na zlecenie Edipresse - przepisy z "Pani domu"

Zobacz też pomysły na kurczaka:

Publikacja:
Weronika Zabielska Redaktor: Kuchnia, Dom
Oceń artykuł 10 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Redakcja poleca
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny