Bazą sosu do mięsa mogą być pomidory, jogurt naturalny, musztarda albo bulion. Najbardziej skomplikowany jest sos pieczeniowy - wymaga posiadania mięsnego wywaru albo usmażenia mięsa. Oto nasze propozycje na sosy do mięs!
Spis treści:
Przepis na sos śliwkowy do mięs
Sos śliwkowy jest gęsty, aromatyczny oraz idealnie wyważony między słodkim i kwaśnym smakiem. Doskonale komponuje się także z pikantnymi przyprawami oraz papryczką chili, a także z cynamonem czy wanilią. Przetwory ze śliwek idealnie sprawdzają się jako dodatek do mięsnych potraw.
Składniki:
- 50 dag suszonych śliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Suszone śliwki zalej zimną wodą i odstaw na 5 godzin.
- Następnie gotuj je około 10 minut w tej samej wodzie.
- Zmiksuj z 4 ząbkami czosnku.
- Dodaj gorący bulion warzywny i gotuj przez kolejne 15 minut, aż nieco się zredukuje.
- Dopraw sos do mięsa do smaku mielonym cynamonem, solą i pieprzem.
fot. Sos do mięs: śliwkowy/Adobe Stock, kostrez
Przepis na sos musztardowy na zimno
Sos musztardowy sprawdzi się jako pyszna marynata do mięs, ale także jako sos na zimno, którym możesz polać gotowe danie. W tym przepisie polecam musztardę miodową, ale równie dobrze może to być dijon - całe ziarenka gorczycy będą doskonałym uzupełnieniem mięsnych potraw.
Składniki:
- 100 g majonezu,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki musztardy miodowej,
- zielona część dymki,
- 1 papryczka chili (bez pestek),
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Majonez wymieszaj z jogurtem i obiema musztardami.
- Dymkę i papryczkę chili drobno posiekaj i dodaj do sosu.
- Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
fot. Sos do mięs musztardowy/Adobe Stock, fahrwasser
Przepis na sos do mięs czosnkowy
Sos czosnkowy możesz przygotować w wersji nieco łagodniejszej, jak i ostrzejszej. Wystarczy, że dodasz albo odejmiesz ząbki czosnku. Idealnie smakuje w połączeniu z pieczonym lub smażonym kurczakiem, a także z daniami z grilla.
Składniki:
- 5 łyżek majonezu,
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- świeży tymianek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym.
- Dodaj ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i sok z cytryny.
- Dobrze wymieszaj, a następnie dopraw do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
fot. Sos do mięs czosnkowy/Adobe Stock, bit24
Przepis na sos pieczeniowy do mięs
Tradycyjny sos pieczeniowy możesz przygotować szybko i sprawnie, nie musisz wtedy korzystać z gotowca z torebki. Idealnie smakuje w połączeniu z mięsem wieprzowym i wołowym, a także dziczyzną. Możesz także połączyć go z pokrojonymi świeżymi śliwkami lub żurawiną.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 kostka rosołowa z dobrym składem,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj mięso pokrojone w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Smaż, aż się zarumieni z każdej strony.
- Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Smaż przez 2 minuty.
- Po tym czasie przełóż całość do małego garnka i dodaj gorący bulion (200 ml), liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotuj przez około 30 minut.
- Odlej odrobinę sosu i gdy wystygnie, dodaj do niego mąkę. Wymieszaj i dodaj go rondelka. W ten sposób zagęścisz sos pieczeniowy.
- Gotuj przez kolejne 10 minut.
- Sos pieczeniowy to idealny dodatek do polędwicy wieprzowej, klusek śląskich albo kopytek.
fot. Sos do mięs pieczeniowy: przepis/Adobe Stock, Andrey
Przepis na pomidorowy sos do mięs
Klasyczny sos pomidorowy będzie idealnym dodatkiem nie tylko do spaghetti, ale także do dań z ryżem, kaszą oraz do dań z drobiu. Możesz go użyć także jako sos do pizzy - w takim przypadku gotuj go nieco dłużej, aby jeszcze mocniej go zagęścić.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kosteczkę.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki.
- Duś przez około 20 minut, aż sos nieco się zredukuje.
- Dopraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
- Sos pomidorowy do mięs możesz podawać z ulubionymi świeżymi ziołami.
fot. Pomidorowy sos do mięs/Adobe Stock, Sunny Forest
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.11.2020.
Zobacz także inne pomysły na dania mięsne i sosy: