Świąteczny obiad powinien być równie uroczysty co Wigilia i składać się z ciepłych i zimnych przystawek, zupy, dania głównego i deseru. W końcu święta Bożego Narodzenia to jedyny czas w roku, kiedy możemy bezkarnie zajadać się różnymi pysznościami.
My proponujemy wspaniałe dania na bożonarodzeniowy obiad, np. soczystą karkówkę nadziewaną owocami, tradycyjnego kurczaka wg przepisu Magdy Gessler, pierś z gęsi w winie lub polędwiczki w pieprzu.
Spis treści:
Przystawki na świąteczny obiad
Mogą to być przystawki przygotowywane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na świątecznym stole może pojawić się deska wędlin (najlepiej od lokalnego producenta), wędzone ryby, ryby w galarecie, a także pasztety mięsne i wegetariańskie.
Przystawki warto urozmaicić o domowe przetwory - do mięs i pasztetów doskonale pasują powidła śliwkowe lub dynia w occie.
Przekąski z łososia na szybko
Schab po warszawsku
Pasztet drobiowy
Pasztet wegetariański
Śledzie po kaszubsku
Tatar ze śledzia
Szynka z szybkowara
fot. Adobe Stock
Zupy na świąteczny obiad
Po czerwonym barszczu i zupie grzybowej warto odmienić smaki. Na świątecznym obiedzie świetnie sprawdzi się zupa cebulowa podawana z grzankami, gęste rozgrzewające zupy gulaszowe lub z warzyw strączkowych oraz zupy krem np. z marchwi lub białych warzyw.
Zupa cebulowa
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa marchewkowa
Grochówka z boczkiem
Zupa rybna
Zupa gulaszowa
Przepisy na dania główne mięsne
Prym wśród dań głównych serwowanych na świąteczny obiad, wiedzie pieczony schab ze śliwką. Równie uroczystym daniem będzie także pieczona kaczka albo gęś.
Do mięsnych możesz podać ziemniaki - pieczone albo z wody, ryż lub kaszę - gryczaną albo bulgur. Warto zadbać o charakterystyczne w smaku dodatki - kiszone ogórki, tarte buraczki na ciepło albo grzybki z octu. Dopełnieniem niech będą sosy - jeśli mięso nie jest przygotowywane w sosie własnym, podaj sos z podgrzybków albo sos musztardowy.
Pieczona gęś faszerowana
Kotlety mielone z grzybami
Polędwiczki wieprzowe
Tradycyjna szynka pieczona
Schab zapiekany z pieczarkami
Schab w sosie własnym
Kaczka pieczona
Przepisy na dania główne jarskie
Na świątecznym stole doskonale odnajdą się również pieczone lub smażone ryby. Najpopularniejszą z nich jest łosoś - jest prosty i szybki w przygotowaniu. Najlepiej upiec go w piekarniku i podać z cytryną i koperkiem.
Pyszne i soczyste są także: dorsz, miruna i sandacz. Do ryb podaj surówkę z białej kapusty, selera albo marchewki i jabłka.
Aromatyczny łosoś z piekarnika
Łosoś w cieście francuskim
Prosty przepis na mirunę
Dorsz pieczony
Sandacz z piekarnika
Szczupak z chrzanem
fot. Adobe Stock
Desery na świąteczny obiad
Te wszystkie żmudne przygotowania przed świętami są po to, by 25. i 26. grudnia nie musieć robić już nic. Wiele ciast z pewnością pozostanie z Wigilii.
Jeśli jednak chcesz czymś zaskoczyć gości, postaw na coś zupełnie innego, a jednocześnie prostego w wykonaniu - czekoladowe ciasto bez pieczenia, tiramisu podawane w pucharkach albo po prostu samodzielnie przygotowane lody.
Tiramisu
Domowe lody
Błyskawiczne ciasto czekoladowe
Więcej świątecznych przepisów: