Świąteczny obiad fot. Adobe Stock

Świąteczny obiad - zbiór najlepszych przepisów na obiad na Boże Narodzenie

Świąteczny obiad przygotowywany na pierwszy i drugi dzień świąt nie musi już opierać się wyłącznie na postnych potrawach. Doskonale sprawdzą się pieczone i faszerowany schab, pieczona kaczka czy grillowany łosoś.
Małgorzata Machnicka / 19.11.2020 20:58
Świąteczny obiad fot. Adobe Stock

Świąteczny obiad powinien być równie uroczysty co Wigilia i składać się z ciepłych i zimnych przystawek, zupy, dania głównego i deseru. W końcu święta Bożego Narodzenia to jedyny czas w roku, kiedy możemy bezkarnie zajadać się różnymi pysznościami.

My proponujemy wspaniałe dania na bożonarodzeniowy obiad, np. soczystą karkówkę nadziewaną owocami, tradycyjnego kurczaka wg przepisu Magdy Gessler, pierś z gęsi w winie lub polędwiczki w pieprzu.

Spis treści:

  1. Przystawki
  2. Zupy
  3. Dania główne mięsne
  4. Dania główne jarskie
  5. Desery

Przystawki na świąteczny obiad

Mogą to być przystawki przygotowywane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na świątecznym stole może pojawić się deska wędlin (najlepiej od lokalnego producenta), wędzone ryby, ryby w galarecie, a także pasztety mięsne i wegetariańskie.

Przystawki warto urozmaicić o domowe przetwory - do mięs i pasztetów doskonale pasują powidła śliwkowe lub dynia w occie.

Przekąski z łososia na szybko
Schab po warszawsku
Pasztet drobiowy
Pasztet wegetariański
Śledzie po kaszubsku
Tatar ze śledzia
Szynka z szybkowara

dania na boże narodzenie
fot. Adobe Stock

Zupy na świąteczny obiad

Po czerwonym barszczu i zupie grzybowej warto odmienić smaki. Na świątecznym obiedzie świetnie sprawdzi się zupa cebulowa podawana z grzankami, gęste rozgrzewające zupy gulaszowe lub z warzyw strączkowych oraz zupy krem np. z marchwi lub białych warzyw.

Zupa cebulowa
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa marchewkowa
Grochówka z boczkiem
Zupa rybna
Zupa gulaszowa

Przepisy na dania główne mięsne

Prym wśród dań głównych serwowanych na świąteczny obiad, wiedzie pieczony schab ze śliwką. Równie uroczystym daniem będzie także pieczona kaczka albo gęś.

Do mięsnych możesz podać ziemniaki - pieczone albo z wody, ryż lub kaszę - gryczaną albo bulgur. Warto zadbać o charakterystyczne w smaku dodatki - kiszone ogórki, tarte buraczki na ciepło albo grzybki z octu. Dopełnieniem niech będą sosy - jeśli mięso nie jest przygotowywane w sosie własnym, podaj sos z podgrzybków albo sos musztardowy.

Pieczona gęś faszerowana 
Kotlety mielone z grzybami
Polędwiczki wieprzowe
Tradycyjna szynka pieczona
Schab zapiekany z pieczarkami
Schab w sosie własnym
Kaczka pieczona

Przepisy na dania główne jarskie

Na świątecznym stole doskonale odnajdą się również pieczone lub smażone ryby. Najpopularniejszą z nich jest łosoś - jest prosty i szybki w przygotowaniu. Najlepiej upiec go w piekarniku i podać z cytryną i koperkiem.

Pyszne i soczyste są także: dorsz, miruna i sandacz. Do ryb podaj surówkę z białej kapusty, selera albo marchewki i jabłka.

Aromatyczny łosoś z piekarnika
Łosoś w cieście francuskim
Prosty przepis na mirunę
Dorsz pieczony
Sandacz z piekarnika
Szczupak z chrzanem

łosoś na święta
fot. Adobe Stock

Desery na świąteczny obiad

Te wszystkie żmudne przygotowania przed świętami są po to, by 25. i 26. grudnia nie musieć robić już nic. Wiele ciast z pewnością pozostanie z Wigilii. 

Jeśli jednak chcesz czymś zaskoczyć gości, postaw na coś zupełnie innego, a jednocześnie prostego w wykonaniu - czekoladowe ciasto bez pieczenia, tiramisu podawane w pucharkach albo po prostu samodzielnie przygotowane lody.

Tiramisu
Domowe lody
Błyskawiczne ciasto czekoladowe

Więcej świątecznych przepisów:

Świąteczne babeczki - najlepszy i szybki przepis na pyszny deser
Świąteczne babeczki - najlepszy i szybki przepis na pyszny deser
Świąteczne babeczki przygotujesz w 45 minut. Te z naszego przepisu ozdobione są zielonym kremem i wyglądają jak małe choinki!
Sernik z makiem - przepis idealny na świąteczny stół
Sernik z makiem - przepis idealny na świąteczny stół
Sernik z makiem w formie szachownicy przygotuj na spodzie z biszkoptów lub herbatników. Czas przygotowania to około 40 minut, do tego musisz dodać 80 minut pieczenia.
Schab w galarecie - pyszna przystawka nie tylko na święta. Przepis
Schab w galarecie - pyszna przystawka nie tylko na święta. Przepis
Schab w galarecie to zimna przekąska, którą Polacy uwielbiają. To niskokaloryczna i pyszna alternatyw dla sklepowych wędlin. Schab najlepiej przygotować na dzień przed podaniem.
Ciasteczka korzenne - nie tylko na święta. Łatwy przepis
Ciasteczka korzenne - nie tylko na święta. Łatwy przepis
Ciasteczka korzenne są aromatyczne, chrupiące i pyszne. Doskonale pasują do gorącej kawy i herbaty. Zobacz dziecinnie prosty przepis!
Ciasteczka świąteczne: kruche, maślane, korzenne. Łatwy przepis
Ciasteczka świąteczne: kruche, maślane, korzenne. Łatwy przepis
Ciasteczka świąteczne idealne na Boże Narodzenie. Chrupiące i korzenne, doskonale pasują do kawy lub herbaty. Zobacz prosty przepis.
Sałatka śledziowa na święta - przepis, składniki i przygotowanie
Sałatka śledziowa na święta - przepis, składniki i przygotowanie
Sałatka śledziowa na święta jest szybka w przygotowaniu, a dodatek świeżego ogórka dodaje jej orzeźwienia. Śledziowa sałatka na Wigilię to hit bożonarodzeniowego stołu.
Sernik biszkoptowy świąteczny - przepis składniki i przygotowanie
Sernik biszkoptowy świąteczny - przepis składniki i przygotowanie
Na Boże Narodzenie z pewnością przygotowujesz sernik: w tym roku wypróbuj ten biszkoptowy!
Świąteczny keks z bakaliami
Świąteczny keks z bakaliami
Z dodatkiem mąki graham - nietypowy przepis.