Ciasteczka korzenne łatwe w przygotowaniu: aromatyczne i kruche

Ciasteczka korzenne są aromatyczne, chrupiące i pyszne. Doskonale pasują do gorącej kawy i herbaty. Zobacz dziecinnie prosty przepis, który jest idealny nie tylko na święta Bożego Narodzenia.
Marta Kosakowska / 07.12.2021 11:59
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasteczka korzenne łatwe w przygotowaniu: aromatyczne i kruche fot. Adobe Stock, Agnieszka Witczak
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej lub kupnej).
Przygotowanie:

Ciasteczka korzenne idealnie nadają się na Boże Narodzenie, lecz można je upiec również bez okazji. Są szczególnie popularne w sezonie jesienno-zimowym, bo świetnie pasują do zimowej herbaty.

Wyjątkowego aromatu dodaje im domowa przyprawa do piernika. Warto samodzielnie ją przygotować.

  1. Do masła dodaj cukier i całość zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj jajko, dalej miksując.
  3. Następnie dodaj miód oraz przyprawę do piernika.
  4. Zagnieć gładkie ciasto.
  5. Ciasto na korzenne ciasteczka zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 40 minut. Jeśli nie masz tyle czasu, włóż je na 20 minut do zamrażarki.
  6. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkuj. Wycięte foremkami korzenne ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Ciasteczka korzenne piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.11.2019

Inne przepisy na ciasteczka:
Kruche ciasteczka - łatwe i szybkie
Ciasteczka owsiane - prosty przepis
Kokosanki - prosty przepis
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA