Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 100 g cukru pudru,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki miodu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej lub kupnej).
Przygotowanie:
Ciasteczka korzenne idealnie nadają się na Boże Narodzenie, lecz można je upiec również bez okazji. Są szczególnie popularne w sezonie jesienno-zimowym, bo świetnie pasują do zimowej herbaty.
Wyjątkowego aromatu dodaje im domowa przyprawa do piernika. Warto samodzielnie ją przygotować.
- Do masła dodaj cukier i całość zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj jajko, dalej miksując.
- Następnie dodaj miód oraz przyprawę do piernika.
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto na korzenne ciasteczka zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 40 minut. Jeśli nie masz tyle czasu, włóż je na 20 minut do zamrażarki.
- Po schłodzeniu, ciasto rozwałkuj. Wycięte foremkami korzenne ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka korzenne piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.11.2019
Inne przepisy na ciasteczka:
Kruche ciasteczka - łatwe i szybkie
Ciasteczka owsiane - prosty przepis
Kokosanki - prosty przepis