Ciasteczka korzenne - nie tylko na święta. Łatwy przepis

Ciasteczka korzenne są aromatyczne, chrupiące i pyszne. Doskonale pasują do gorącej kawy i herbaty. Zobacz dziecinnie prosty przepis!
Marta Kosakowska / 22.11.2019 11:59
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasteczka korzenne - nie tylko na święta. Łatwy przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej lub kupnej).
Przygotowanie:

Ciasteczka korzenne idealnie nadają się na Boże Narodzenie, lecz można je upiec również bez okazji. Są szczególnie popularne w sezonie jesienno-zimowy, bo świetnie pasują do zimowej herbaty.

Wyjątkowego aromatu dodaje im domowa przyprawa do piernika. Warto samodzielnie ją przygotować.

Prosty przepis na ciasteczka korzenne

  1. Do masła dodać cukier i całość zmiksować na gładką masę. Dodać jajko, dalej miksując.
  2. Następnie dodać miód oraz przyprawę do piernika. Zmiksować do wymieszania wszystkich składników.
  3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 40 minut.
  4. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować. Wycięte foremkami ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka piec przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Inne przepisy na ciasteczka:
Kruche ciasteczka - łatwe i szybkie
Ciasteczka owsiane - prosty przepis
Kokosanki - prosty przepis
Ciasteczka świąteczne: kruche, maślane, korzenne

DRUKUJ PRZEPIS