Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg schabu,
- 30 g suszonych śliwek,
- 1 łyżka majeranku,
- 2 łyżki oleju,
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
Przepis na schab ze śliwką przyda się na specjalne okazje. Soczysta pieczeń często pojawia się na polskich stołach na Boże Narodzenie, Wielkanoc, ale też na spotkania rodzinne. Sprawdza się jako danie obiadowe z ziemniakami i sałatką, lecz - podany na zimno - może stanowić przekąskę lub dodatek do chleba. Aby schab wyszedł soczysty, najlepiej piec go w rękawie.
Jak zrobić schab ze śliwką?
- Mięso opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Natrzyj je solą, pieprzem i majerankiem. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
- Wyjmij mięso z lodówki. Używają ostrego, długiego noża, wydrąż kanał na śliwki.
- W kanale umieszczaj śliwki, jedna za drugą. Możesz sobie pomóc, używając drugiej strony widelca lub łyżki.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie obsmaż nafaszerowane mięso z każdej strony.
- Obsmażony schab umieść w rękawie do pieczenia. Włóż je do formy do pieczenia.
- Włóż mięso do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 1 godzinę i 15 minut.
- Po upieczeniu, wyjmij z rękawa, ułóż na desce do pieczenia i zostaw na kilka minut, by mięso odpoczęło.
- Pokój schab w plastry. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Więcej przepisów na schab:
Roladki schabowe - przepis
Schab moczony w mleku - przepis
Schab pieczony w piekarniku
Schab w sosie własnym