Czas wykonania: 150 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka (udka),
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 kajzerka,
- 3 jajka,
- pół kostki masła,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarnka ziela angielskiego,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pasztet drobiowy jest delikatniejszy i lżejszy niż ten przygotowywany z różnych rodzajów mięs. Można go podawać zarówno na ciepło i na zimno. Świetnie komponuje się z kiszonkami - kapustą, ogórkami, ziołowym masłem i chrupiącym pieczywem.
- Cebule opal na patelni albo, jeśli masz kuchenkę gazową, opal nad gazem.
- Kurczaka umyj, osusz i włóż do dużego garnka. Dodaj marchewkę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i zalej do połowy zimną wodą. Duś na małym ogniu do momentu, aż mięso zmięknie. Po 90 minutach dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze przez kolejne 15 minut. Na sam koniec dodaj kajzerkę - niech zmięknie.
- Mięso i warzywa przepuść 3 razy przez maszynkę do mielenia. Dodaj żółtka, masło, przyprawy i dokładnie wyrób masę. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie zamieszaj.
- Masę przełóż do foremek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez 60 minut.
- Pasztet drobiowy podawaj z chlebem, masłem i natką pietruszki.
Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na domowy pasztet
Przepis na pasztet z królika