Pasztet drobiowy - łatwy i pyszny przepis

Pasztet drobiowy przygotowuje się z udek kurczaka i wątróbek. Jest delikatny, kremowy i z powodzeniem sprawdzi się na świątecznym stole.
Małgorzata Machnicka / 21.11.2019 08:05
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet drobiowy - łatwy i pyszny przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 150 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg kurczaka (udka),
  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka, 
  • 1 pietruszka,
  • 1 kajzerka,
  • 3 jajka,
  • pół kostki masła,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Pasztet drobiowy jest delikatniejszy i lżejszy niż ten przygotowywany z różnych rodzajów mięs. Można go podawać zarówno na ciepło i na zimno. Świetnie komponuje się z kiszonkami - kapustą, ogórkami, ziołowym masłem i chrupiącym pieczywem. 

  1. Cebule opal na patelni albo, jeśli masz kuchenkę gazową, opal nad gazem.
  2. Kurczaka umyj, osusz i włóż do dużego garnka. Dodaj marchewkę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i zalej do połowy zimną wodą. Duś na małym ogniu do momentu, aż mięso zmięknie. Po 90 minutach dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze przez kolejne 15 minut. Na sam koniec dodaj kajzerkę - niech zmięknie.
  3. Mięso i warzywa przepuść 3 razy przez maszynkę do mielenia. Dodaj żółtka, masło, przyprawy i dokładnie wyrób masę. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie zamieszaj.
  4. Masę przełóż do foremek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez 60 minut.

Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na domowy pasztet
Przepis na pasztet z królika

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)