Szynka z szynkowara. Prosty przepis na domową wędlinę

Szynka z szynkowara to prosty sposób na wędlinę bez zbędnych barwników i konserwantów. Gwarantujemy, że zniknie błyskawicznie!
Urszula Wilczkowska / 20.01.2020 13:09
DRUKUJ PRZEPIS
Szynka z szynkowara. Prosty przepis na domową wędlinę fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 dag szynki wieprzowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
  • 2 łyżeczki soli peklowej.
Przygotowanie:

Domowa szynka z szynkowara to nie tylko gwarancja smaku i jakości wędliny, ale przede wszystkim – ogromna satysfakcja. Chociaż peklowanie mięsa jest czasochłonne, warto poświęcić na nie trochę pracy. To właśnie dzięki niemu mięso się nie psuje i szynka z szynkowara długo zachowa świeżość. Jak ją przygotować?

Jeśli szukasz szybszego przepisu, sprawdź nasz pomysł na pieczoną szynkę.

  1. Szynkę wieprzową osusz ręcznikiem papierowym. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Ostudź całkowicie, dodaj sól peklową.
  2. Zanurz szynkę w wodzie i przykryj tak, by cała była zanurzona. Wstaw do lodówki na 5 dni i codziennie przekładaj ją na drugą stronę.
  3. Szynkę wyjmij z garnka, opłucz i odstaw do wyschnięcia.
  4. Wymieszaj olej z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso.
  5. Przełóż mięso do szynkowara i parz przez 2 godziny w temperaturze 80 stopni.

Po tym czasie szynka z szynkowara jest od razu gotowa do jedzenia. Podam ją z chrzanem lub jedz na kanapkach. Smacznego!

Więcej przepisów na mięsne dania:
Pieczone udka z kurczaka
Kartacze z mięsem mielonym
Polędwiczki w sosie kurkowym
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Pieczone żeberka

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)