Składniki:
- 10 dag szynki wieprzowej,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
- 2 łyżeczki soli peklowej.
Przygotowanie:
Domowa szynka z szynkowara to nie tylko gwarancja smaku i jakości wędliny, ale przede wszystkim – ogromna satysfakcja. Chociaż peklowanie mięsa jest czasochłonne, warto poświęcić na nie trochę pracy. To właśnie dzięki niemu mięso się nie psuje i szynka z szynkowara długo zachowa świeżość. Jak ją przygotować?
Jeśli szukasz szybszego przepisu, sprawdź nasz pomysł na pieczoną szynkę.
- Szynkę wieprzową osusz ręcznikiem papierowym. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Ostudź całkowicie, dodaj sól peklową.
- Zanurz szynkę w wodzie i przykryj tak, by cała była zanurzona. Wstaw do lodówki na 5 dni i codziennie przekładaj ją na drugą stronę.
- Szynkę wyjmij z garnka, opłucz i odstaw do wyschnięcia.
- Wymieszaj olej z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso.
- Przełóż mięso do szynkowara i parz przez 2 godziny w temperaturze 80 stopni.
Po tym czasie szynka z szynkowara jest od razu gotowa do jedzenia. Podam ją z chrzanem lub jedz na kanapkach. Smacznego!
Więcej przepisów na mięsne dania:
Pieczone udka z kurczaka
Kartacze z mięsem mielonym
Polędwiczki w sosie kurkowym
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Pieczone żeberka