Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej (bez kości),
- 3 łyżeczki majeranku,
- kilka gałązek rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- ziele angielskie,
- kilka liści laurowych,
- czarny pieprz ziernisty.
Przygotowanie:
W Wigilię w Polsce nie je się mięsa i stawia się na dania jarskie (chociaż wcale nie znaczy to, że są lekkie), ale pierwszy i drugi dzień świąt zdecydowanie stoją mięsiwami.
Pieczony schab, karkówka bardzo często goszczą na naszych stołach podczas świątecznego śniadania, jednak nie da się zaprzeczyć, że prawdziwą królową pieczystych jest właśnie pieczona szynka.
Jej przygotowanie potrafi zająć sporo czasu (głównie ze względu na to, że szynka powinna "odpoczywać" przez całą noc), ale jest wyjątkowo proste i warto poczęstować swoich bliskich tym przysmakiem. Jak przygotować pieczoną szynkę?
- Nieobrany czosnek praż na suchej patelni, aż skórka zacznie robić się czarna. Odłóż do ostygnięcia, a następnie wyciśnij go do miseczki.
- W moździerzu skrusz ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Dodaj do czosnku razem z olejem i majerankiem, dokładnie wymieszaj.
- Powstałą pastą dokładnie natrzyj szynkę. Odstaw w zimne miejsce na całą noc.
- Następnego dnia przełóż szynkę do rękawa do pieczenia. Zrób w nim kilka małych dziurek, by mogło z niego uciekać powietrze.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (bez termoobiegu). Szynkę w rękawie połóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez godzinę.
- Na ostatnie 15 minut rozetnij rękaw, wtedy szynka zarumieni się i stanie się chrupka z wierzchu.
- Jedz na zimno lub na ciepło. Smacznego!
Przeczytaj więcej przepisów na dania mięsne:
Pieczony udziec z indyka
Pieczona karkówka