Domowe lody

Przyrządzić własnoręcznie lody to jest coś! I wcale nie trzeba mieć odpowiedniej maszynki do robienia lodów.

Przyrządzić własnoręczne lody to jest coś! I wcale nie trzeba mieć odpowiedniej maszynki do robienia lodów.

Prezentujemy wam bardzo prosty przepis na lody śmietankowe. Cały sekret tkwi w wymieszaniu składników.  Można do nich dodać bakalie lub owoce. Można również pokruszyć ulubione batony czekoladowe.

Czy wiesz, że... wbrew pozorom lody wcale nie są wrogiem naszej figury. Ich temperatura jest o kilkadziesiąt stopni niższa od temperatury ciała. Organizm zanim strawi spożyte lody, najpierw musi je ogrzać. Potrzebuje do tego mnóstwo energii, którą czerpie z naszych zapasów, czyli z nagromadzonego tłuszczyku.

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • szklanka cukru pudru
  • puszka mleka zagęszczonego
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 400 g śmietanki 18 %

Domowe lody

Sposób przygotowania:

Jaja umyć, wbić do garnka, wsypać cukier, ubijać na parze około 15 minut, do momentu aż zgęstnie. Po ostudzeniu dodać śmietanki. Wmieszać dokładnie. Następnie dodać mleczko skondensowane, wymieszać. Wlać do dużego pojemnika i zamrażać, co jakiś czas mieszając.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
mmmmmmmm ;)