Miruna to ryba z rodziny dorszowatych, która zawiera sporą dawkę niacyny, potasu oraz witamin z grupy B. Warto włączyć ją do codziennej diety w postaci pieczonej lub smażonej.
Podawana w towarzystwie pieczonych ziemniaków, puree lub frytek jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Chcąc podkreślić smak miruny, warto dodać świeżą natkę pietruszki i czosnek.
Spis treści:
Przepis na mirunę z piekarnika (wersja fit)
Składniki:
- 4 filety miruny,
- 3 łyżki mąki,
- gałązka świeżego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Oczyszczona i umytą mirunę dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem, a następnie obtocz w mące.
- Każdy kawałek ryby włóż do kieszonki przygotowanej z folii aluminiowej, przełóż na blaszkę i piecz przez 15 minut.
- Mirunę z piekarnika możesz podawać z frytkami z batatów oraz sałatką z sezonowymi warzywami.
fot. Adobe Stock
Przepis na mirunę pieczoną
Składniki:
- 4 filety z miruny,
- 2 ząbki czosnku,
- posiekana natka pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- 1 cytryna,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Filety z miruny dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i odstaw na bok.
- Każdy kawałek ryby oprósz solą i pieprzem i zawiń w folię aluminiową razem z kilkoma plasterkami czosnku, natką pietruszki i plasterkiem cytryny.
- Piecz przez około 20 minut.
- Pieczoną mirunę możesz serwować z sosem cytrynowym na bazie majonezu i świeżą sałatą.
fot. Adobe Stock
Przepis na mirunę smażoną
Składniki:
- 4 filety z miruny,
- sok z cytryny,
- 1 jajko,
- olej roślinny,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni. W międzyczasie oczyść i umyj filety z miruny. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Roztrzep jajko w misce, dopraw je solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rybę obtocz na zmianę w mące, mieszance jajecznej i bułce tartej.
- Smaż na mocno rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty na każdej strony, aż panierka będzie złota.
- Smażoną mirunę podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz sosem czosnkowym.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania rybne:
Pyszne i sprawdzone przepisy na karpia
Rozgrzewająca i aromatyczna zupa z dorsza