miruna fot. Adobe Stock

Miruna to wyjątkowo delikatna ryba. Oto jak ją przyrządzić

Miruna to smaczna ryba z rodziny dorszowatych. Jest dosyć chuda, będzie więc idealna dla osób na diecie.
Sylwia Kazimierczuk / 22.11.2019 13:38
miruna fot. Adobe Stock

Miruna to ryba z rodziny dorszowatych, która zawiera sporą dawkę niacyny, potasu oraz witamin z grupy B. Warto włączyć ją do codziennej diety w postaci pieczonej lub smażonej. Podawana w towarzystwie pieczonych ziemniaków, puree lub frytek jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Chcąc podkreślić smak miruny, warto pokusić się o dodatek suszonych ziół i czosnku do panierki. Sprawdź nasze przepisy na mirunę!

Spis treści: 

Zdrowy przepis na mirunę

Składniki:

  • 2-3 filety miruny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • olej.

Jak zrobić mirunę?

Oczyszczona i umytą mirunę dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ubij jajko. Obtocz każdy filet mąka, jajkiem oraz ponownie mąką. Rozgrzej olej na patelni i smaż mirunę po 3 minuty na każdej ze stron do uzyskania chrupiącej skórki.

Następnie przełóż ją do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 8 minut. Tak przyrządzoną mirunę możesz podawać z frytkami z batatów oraz sałatką z sezonowymi warzywami.

Miruna pieczona

Składniki:

  • 3-4 filety z miruny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • sos sojowy,
  • posiekana pietruszka,
  • suszony czosnek,
  • suszona cebula,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • 3 jajka.

Jak zrobić mirunę pieczoną?

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Filety z miruny dokładnie oczyść i obmyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i odstaw na bok. Roztrzep jajka w misce i dopraw je solą, pieprzem, sosem sojowym, suszonym czosnkiem z cebulą oraz posiekaną pietruszką. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Ryby obtocz na zmianę w mące i mieszance jajecznej. Przełóż na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i całość piecz przez około 20 minut. Tak przygotowaną rybę możesz serwować z sosem cytrynowym na bazie majonezu oraz surówką z kapusty.

Miruna smażona

Składniki:

  • 3-4 filety z miruny,
  • Oliwa z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 4 łyżki masła,
  • sok z cytryny,
  • posiekana pietruszka,
  • suszone zioła prowansalskie.

Jak zrobić mirunę smażoną?

Rozgrzej olej na patelni. W międzyczasie oczyść i obmyj filety z miruny. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Namocz rybę przez 2-3 minut. Dorzuć zioła prowansalskie oraz posiekaną pietruszkę. Rozpuść masło i stopniowo dolewaj resztę soku z cytryny. Zredukuj do uzyskania gęstego sosu. Rybę smaż przez 2 minuty na każdej ze stron. Tak przyrządzoną mirunę podaj z gotowanymi ziemniakami oraz sosem.

Przeczytaj więcej pomysłów na dania rybne: 
Pyszne i sprawdzone przepisy na karpia
Rozgrzewająca i aromatyczna zupa z dorsza

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)