Miruna przepis fot. Adobe Stock

Przepis na mirunę - pyszna, delikatna ryba z piekarnika i z patelni

Miruna to smaczna ryba z rodziny dorszowatych. Jest chuda i bardzo zdrowa. Można ją przygotować zarówno w piekarniku, jak i usmażyć na patelni.
Małgorzata Machnicka / 14.07.2020 13:38
Miruna przepis fot. Adobe Stock

Miruna to ryba z rodziny dorszowatych, która zawiera sporą dawkę niacyny, potasu oraz witamin z grupy B. Warto włączyć ją do codziennej diety w postaci pieczonej lub smażonej.

Podawana w towarzystwie pieczonych ziemniaków, puree lub frytek jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Chcąc podkreślić smak miruny, warto dodać świeżą natkę pietruszki i czosnek. 

Spis treści: 

  1. Przepis na mirunę z piekarnika
  2. Przepis na mirunę pieczoną
  3. Przepis na miruna smażoną

Przepis na mirunę z piekarnika (wersja fit)

Składniki:

  • 4 filety miruny,
  • 3 łyżki mąki,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Oczyszczona i umytą mirunę dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem, a następnie obtocz w mące.
  3. Każdy kawałek ryby włóż do kieszonki przygotowanej z folii aluminiowej, przełóż na blaszkę i piecz przez 15 minut.
  4. Mirunę z piekarnika możesz podawać z frytkami z batatów oraz sałatką z sezonowymi warzywami.

miruna z piekarnika fit
fot. Adobe Stock

Przepis na mirunę pieczoną

Składniki:

  • 4 filety z miruny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cytryna,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Filety z miruny dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i odstaw na bok.
  3. Każdy kawałek ryby oprósz solą i pieprzem i zawiń w folię aluminiową razem z kilkoma plasterkami czosnku, natką pietruszki i plasterkiem cytryny.
  4. Piecz przez około 20 minut.
  5. Pieczoną mirunę możesz serwować z sosem cytrynowym na bazie majonezu i świeżą sałatą.

przepis na mirunę
fot. Adobe Stock

Przepis na mirunę smażoną

Składniki:

  • 4 filety z miruny,
  • sok z cytryny,
  • 1 jajko,
  • olej roślinny,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej na patelni. W międzyczasie oczyść i umyj filety z miruny. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. 
  2. Roztrzep jajko w misce, dopraw je solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Rybę obtocz na zmianę w mące, mieszance jajecznej i bułce tartej.
  4. Smaż na mocno rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty na każdej strony, aż panierka będzie złota. 
  5. Smażoną mirunę podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz sosem czosnkowym.

przepis na mirunę smażoną
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na dania rybne: 
Pyszne i sprawdzone przepisy na karpia
Rozgrzewająca i aromatyczna zupa z dorsza