Sandacz z piekarnika fot. Adobe Stock

Sandacz z piekarnika - przepis na sandacza pieczonego w ziołach

Sandacz to delikatna i niezwykle smaczna ryba, którą możesz przygotować na wiele sposobów. Sandacz z piekarnika jest kruchy i rozpływa się w ustach. Warto dodać do niego przyprawy: tymianek, rozmaryn. Nie bój się dodać do pieczonego sandacza czosnku.
Edyta Liebert / 19.10.2020 15:32
Sandacz z piekarnika fot. Adobe Stock

Mięso sandacza jest bogate w kwasy omega-3 oraz witaminy A i E. Doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami oraz delikatnymi sosami. Najczęściej przyrządzamy sandacza w piekarniku: mięso jest kruche, rozpada się pod naciskiem widelca i jest niezwykle delikatne.

Sandacz pieczony w ziołach - prosty przepis

Sandacz z piekarnika w masełku może wydawać się mdły, dlatego nie pomijaj soku z cytryny oraz przypraw. Jeśli przygotowujesz go w całości, pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu ryby i nacięciu nożem. Sandacz sam w sobie ma lekko maślany smak, więc wymaga bardziej wyrazistych dodatków. 

Składniki:

  • filet z sandacza (ok. 500 g)
  • 200 ml mleka,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 łyżki masła,
  • czosnek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Filet z sandacza opłucz, osusz, namocz w mleku i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Sandacza dopraw ziołami, solą i pieprzem. Przez praskę przeciśnij czosnek i natrzyj nim rybę.
  3. Na koniec połóż na rybie kawałki masła i wstaw sandacza do piekarnika. Całość piecz przez ok. 25-30 minut do złocistej barwy. Tak przygotowanego sandacza z piekarnika, serwuj z pieczonymi warzywami lub surówką z kiszonej kapusty

Sandacz pieczonyfot. Adobe Stock

Sandacz - przepis na smażoną rybę

Sandacz w całości wymaga nacinania nożem, ale jeśli kupujesz filety - możesz pominąć ten krok i przejść do przyprawiania i obtaczania kawałków ryby w mące, jajku i bułce. Możesz też przygotować dietetyczną wersję sandacza z grilla lub na grillowej patelni: wówczas postaw na zioła: tymianek, rozmaryn, czosnek. 

Składniki:

  • 500 g sandacza,
  • 5 łyżeczek soku z cytryny,
  • posiekana pietruszka,
  • łyżka sosu sojowego,
  • pół szklanki mąki,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Sandacza obierz dokładnie i umyj, następnie osusz.
  2.  Nożem do filetowania natnij go i polej wyciśniętym sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Jajka roztrzep i dodaj do nich sos sojowy. Całość obtocz w mące, następnie w jajkach, a potem w bułce.
  4. Rybę smaż na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i serwuj z bukietem surówek i aksamitnym puree ziemniaczanym.

Sandacz smażonyfot. Adobe Stock

Tekst na podstawie artykułu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie opublikowany 27.07.2017.

Przepisy na rybę z piekarnika: Mintaj pieczony na szybkoPstrąg z piekarnika - nie tylko od świętaProsty przepis na dorsza z piekarnika