Mięso sandacza jest bogate w kwasy omega-3 oraz witaminy A i E. Doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami oraz delikatnymi sosami. Najczęściej przyrządzamy sandacza w piekarniku: mięso jest kruche, rozpada się pod naciskiem widelca i jest niezwykle delikatne.
Sandacz pieczony w ziołach - prosty przepis
Sandacz z piekarnika w masełku może wydawać się mdły, dlatego nie pomijaj soku z cytryny oraz przypraw. Jeśli przygotowujesz go w całości, pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu ryby i nacięciu nożem. Sandacz sam w sobie ma lekko maślany smak, więc wymaga bardziej wyrazistych dodatków.
Składniki:
- filet z sandacza (ok. 500 g)
- 200 ml mleka,
- rozmaryn,
- tymianek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 3 łyżki masła,
- czosnek.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Filet z sandacza opłucz, osusz, namocz w mleku i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Sandacza dopraw ziołami, solą i pieprzem. Przez praskę przeciśnij czosnek i natrzyj nim rybę.
- Na koniec połóż na rybie kawałki masła i wstaw sandacza do piekarnika. Całość piecz przez ok. 25-30 minut do złocistej barwy. Tak przygotowanego sandacza z piekarnika, serwuj z pieczonymi warzywami lub surówką z kiszonej kapusty.
fot. Adobe Stock
Sandacz - przepis na smażoną rybę
Sandacz w całości wymaga nacinania nożem, ale jeśli kupujesz filety - możesz pominąć ten krok i przejść do przyprawiania i obtaczania kawałków ryby w mące, jajku i bułce. Możesz też przygotować dietetyczną wersję sandacza z grilla lub na grillowej patelni: wówczas postaw na zioła: tymianek, rozmaryn, czosnek.
Składniki:
- 500 g sandacza,
- 5 łyżeczek soku z cytryny,
- posiekana pietruszka,
- łyżka sosu sojowego,
- pół szklanki mąki,
- pół szklanki bułki tartej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Sandacza obierz dokładnie i umyj, następnie osusz.
- Nożem do filetowania natnij go i polej wyciśniętym sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Jajka roztrzep i dodaj do nich sos sojowy. Całość obtocz w mące, następnie w jajkach, a potem w bułce.
- Rybę smaż na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i serwuj z bukietem surówek i aksamitnym puree ziemniaczanym.
fot. Adobe Stock
Tekst na podstawie artykułu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie opublikowany 27.07.2017.
Przepisy na rybę z piekarnika: Mintaj pieczony na szybkoPstrąg z piekarnika - nie tylko od świętaProsty przepis na dorsza z piekarnika