francuska zupa cebulowa z grzankami fot. Adobe Stock, yanek

Zupa cebulowa na dwa sposoby - rozgrzewające kremy dla każdego

Tradycyjna, francuska zupa cebulowa wymaga użycia bulionu i białego wina. Może być zblendowana na krem i podana z grzankami. Można też ominąć alkoholowy dodatek. Zupa cebulowa bez wina wymaga zastępstwa w postaci większej ilości bulionu oraz soku z połówki cytryny.
Weronika Kwaśniak / 07.03.2022 11:32
francuska zupa cebulowa z grzankami fot. Adobe Stock, yanek

Zupa cebulowa z grzankami występuje w różnych wersjach, ale klasyczna opiera się na dodatku wina lub porto i nawiązuje do francuskiej receptury. Podstawowy przepis na zupę cebulową zakłada użycie 50 dag cebuli, 100 ml białego wina wytrawnego, 1 i 1/2 litra bulionu, 15 dag żółtego sera i kilku różnych przypraw. Możesz także zrezygnować z wina i doprawić krem po swojemu.

Spis treści:

  1. Zupa krem z cebuli
  2. Zupa cebulowa bez wina

Zupa krem z cebuli (francuska zupa cebulowa)

Pyszna francuska zupa cebulowa jest przyrządzana na wytrawnym, białym winie. Powinna być podawana w żaroodpornych naczyniach, zapieczona z grzankami i serem. Wyśmienity smak zachowasz także, robiąc klasyczną zupę krem z cebuli. Wystarczy, że zanim przelejesz do naczyń gotową zupę, zblenduj ją, przelej, okryj grzankami i obsyp serem. Zapiecz w piekarniku lub od razu podaj domownikom czy gościom.

Składniki:

  • 50 dag cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • łyżka mąki,
  • 1 i 1/2 litra bulionu,
  • majeranek,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 15 dag sera żółtego,
  • czerstwe pieczywo na grzanki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle. Oprósz ją mąką, zamieszaj, podlej winem i duś przez kilka minut.
  2. Bulion wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Na gotujący się bulion wsyp cebulę. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek i gałkę.
  3. Gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Na patelni przygotuj grzanki, ser zetrzyj na tarce.
  5. Prosta zupa cebulowa prawie gotowa - teraz ją zblenduj, rozlej do żaroodpornych miseczek, obłóż wierzch grzankami i serem.
  6. Wstaw na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 200°C stopni, aby ser się rozpuścił. Podawaj cebulową zupę krem na gorąco.

Zabrakło kluczowego składnika? Zgarnij kody rabatowe Frisco i zamów go z dostawą do domu.

Zupa cebulowa bez wina

To dobra alternatywa dla zupy cebulowej z dodatkiem alkoholu: bez przeszkód możesz podawać ją dzieciom. Świetnie smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami. W wersji wegetariańskiej warto pokusić się o zrobienie domowego bulionu warzywnego zamiast rosołu. Gotową zupę z cebuli możesz zblendować lub nie — wedle uznania. Przepis na zupę cebulową bez wina jest prostszy i szybszy w wykonaniu.

Składniki:

  • 6 dużych cebul,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 i 1/2 litra bulionu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 serek topiony,
  • 2 kajzerki,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • kawałek sera żółtego.

zupa cebulowa bez wina przepis
fot. Zupa cebulowa bez wina z groszkiem ptysiowym/Adobe Stock, robert6666

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej połowę masła i zeszklij na nim cebulkę.
  2. Duś aż będzie miękka, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
  3. W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie. Gotuj przez 25-30 minut.
  4. Do zupy cebulowej bez wina dodaj serek topiony i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę dopraw jeszcze do smaku. Możesz ją zblendować - w ten sposób uzyskasz aksamitną w konsystencji zupę cebulową. 

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.10.2020

Zobacz inne przepisy z cebuli:

Ciasteczka cebulowe - przepis składniki i przygotowanie
Ciasteczka cebulowe - przepis składniki i przygotowanie
Ciasteczka cebulowe to idealny pomysł na przekąskę imprezową!
Chleb cebulowy - przepis składniki i przygotowanie
Chleb cebulowy - przepis składniki i przygotowanie
Łatwy przepis na drożdżowy chleb!
Tagi: zupa, cebula, krem