Zupa cebulowa krem fot. Adobe Stock

Zupa cebulowa krem i zupa cebulowa bez wina - przepisy, które trzeba znać

Tradycyjna, francuska zupa cebulowa wymaga użycia bulionu i białego wina. Może być zblendowana na krem i podana z grzankami. Zupa cebulowa bez wina, wymaga zastępstwa w postaci większej ilości bulionu oraz soku z połówki cytryny.
Weronika Kwaśniak / 14.10.2020 11:32
Zupa cebulowa krem fot. Adobe Stock

Zupa cebulowa występuje w różnych wersjach, ale klasyczna opiera się na dodatku wina lub porto i nawiązuje do francuskiej receptury. Podstawowy przepis na zupę cebulową zakłada użycie 50 dag cebuli, 100 ml białego wina wytrawnego, 1 i 1/2 litra bulionu, 15 dag żółtego sera i kilku różnych przypraw.

Zupa krem z cebuli

Pyszna zupa cebulowa francuska jest przyrządzana na wytrawnym, białym winie. Powinna być podawana w żaroodpornych naczyniach, zapieczona z grzankami i serem. Wyśmienity smak zachowasz także robiąc zupę krem z cebuli: Zanim przelejesz do naczyń zupę, zblenduj ją, przelej, okryj grzanką i obsyp serem. Zapiecz w piekarniku.  

Składniki:

  • 50 dag cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • łyżka mąki,
  • 1 i 1/2 litra bulionu,
  • majeranek,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 15 dag sera żółtego,
  • czerstwe pieczywo na grzanki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle. Oprósz ją mąką, zamieszaj, podlej winem i duś przez kilka minut.
  2. Bulion wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Na gotujący się bulion wsyp cebulę. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek i gałkę.
  3. Gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Na patelni przygotuj grzanki, ser zetrzyj na tarce.
  5. Prosta zupa cebulowa prawie gotowa - teraz ją zblenduj, rozlej do żaroodpornych miseczek, obłóż wierzch grzankami i serem.
  6. Wstaw na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 200°C stopni, aby ser się rozpuścił. Podawaj na gorąco.

Zupa cebulowa bez wina

To dobra alternatywa dla zupy cebulowej z dodatkiem alkoholu: bez przeszkód możesz podawać ją dzieciom z groszkiem ptysiowym lub grzankami. W wersji wegetariańskiej warto pokusić się o zrobienie domowego bulionu warzywnego zamiast rosołu. Można ją zblendować. 

Składniki:

  • 6 dużych cebul,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 i 1/2 litra bulionu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 serek topiony,
  • 2 kajzerki,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • kawałek sera żółtego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej połowę masła i zeszklij na nim cebulkę.
  2. Duś aż będzie miękka, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
  3. W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie. Gotuj przez 25-30 minut.
  4. Do zupy cebulowej dodaj serek topiony i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę dopraw jeszcze do smaku. Możesz ją zblendować - w ten sposób uzyskasz aksamitną w konsystencji zupę cebulową. 

Inne przepisy: Zupa krem - 33 przepisyKrem z dyni z nutką curryIntrygująca zupa z bobu

Tagi: zupa, cebula, krem