Zupa cebulowa z grzankami występuje w różnych wersjach, ale klasyczna opiera się na dodatku wina lub porto i nawiązuje do francuskiej receptury. Podstawowy przepis na zupę cebulową zakłada użycie 50 dag cebuli, 100 ml białego wina wytrawnego, 1 i 1/2 litra bulionu, 15 dag żółtego sera i kilku różnych przypraw. Możesz także zrezygnować z wina i doprawić krem po swojemu.
Spis treści:
Zupa krem z cebuli (francuska zupa cebulowa)
Pyszna francuska zupa cebulowa jest przyrządzana na wytrawnym, białym winie. Powinna być podawana w żaroodpornych naczyniach, zapieczona z grzankami i serem. Wyśmienity smak zachowasz także, robiąc klasyczną zupę krem z cebuli. Wystarczy, że zanim przelejesz do naczyń gotową zupę, zblenduj ją, przelej, okryj grzankami i obsyp serem. Zapiecz w piekarniku lub od razu podaj domownikom czy gościom.
Składniki:
- 50 dag cebuli,
- 2 łyżki masła,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- łyżka mąki,
- 1 i 1/2 litra bulionu,
- majeranek,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka listków laurowych,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- 15 dag sera żółtego,
- czerstwe pieczywo na grzanki.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle. Oprósz ją mąką, zamieszaj, podlej winem i duś przez kilka minut.
- Bulion wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Na gotujący się bulion wsyp cebulę. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek i gałkę.
- Gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Na patelni przygotuj grzanki, ser zetrzyj na tarce.
- Prosta zupa cebulowa prawie gotowa - teraz ją zblenduj, rozlej do żaroodpornych miseczek, obłóż wierzch grzankami i serem.
- Wstaw na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 200°C stopni, aby ser się rozpuścił. Podawaj cebulową zupę krem na gorąco.
Zabrakło kluczowego składnika? Zgarnij kody rabatowe Frisco i zamów go z dostawą do domu.
Zupa cebulowa bez wina
To dobra alternatywa dla zupy cebulowej z dodatkiem alkoholu: bez przeszkód możesz podawać ją dzieciom. Świetnie smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami. W wersji wegetariańskiej warto pokusić się o zrobienie domowego bulionu warzywnego zamiast rosołu. Gotową zupę z cebuli możesz zblendować lub nie — wedle uznania. Przepis na zupę cebulową bez wina jest prostszy i szybszy w wykonaniu.
Składniki:
- 6 dużych cebul,
- 1/2 kostki masła,
- 2 i 1/2 litra bulionu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 serek topiony,
- 2 kajzerki,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- kawałek sera żółtego.
fot. Zupa cebulowa bez wina z groszkiem ptysiowym/Adobe Stock, robert6666
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej połowę masła i zeszklij na nim cebulkę.
- Duś aż będzie miękka, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
- W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie. Gotuj przez 25-30 minut.
- Do zupy cebulowej bez wina dodaj serek topiony i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę dopraw jeszcze do smaku. Możesz ją zblendować - w ten sposób uzyskasz aksamitną w konsystencji zupę cebulową.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.10.2020
Zobacz inne przepisy z cebuli: