Pieczona gęś faszerowana - nadziewana wątróbką i cielęciną

Uczta dla mięsnych smakoszy: pieczona gęś nadziewana farszem z mielonej wątróbki i cielęciny jest bardzo wytworna. Po umieszczeniu farszu, gęś należy zaszyć i piec ok. 4h.
Weronika Kwaśniak / 04.11.2020 10:02
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczona gęś faszerowana - nadziewana wątróbką i cielęciną fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 10
Ilość kalorii: 550 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • gęś (ok. 5 kg),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 0,5 szklanki bulionu,
  • 30 dag cielęciny,
  • 1 łyżka masła,
  • 20 dag wątróbki,
  • sucha bułka,
  • 200 ml mleka,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Gęś nadziewana mięsnym farszem uchodzi za wykwintne, świąteczne danie. Pamiętaj, że podczas jego wykonywania, zapach topionego tłuszczu z gęsi może być nieprzyjemny.

  1. Oczyszczoną gęś umyj. Usuń nadmiar tłuszczu (nie wyrzucaj go, przyda się do nadzienia).
  2. Gęś do faszerowania włóż do sporego naczynia i zalej zimną wodą. Posól i odstaw do lodówki na 3 godziny.
  3. Czosnek posiekaj, a następnie utrzyj razem z solą i łyżką majeranku - najlepiej w moździerzu.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu, wyjmij gęś do nadziewania z wody. Osusz ją i nasmaruj przygotowanym czosnkiem z przyprawami.
  5. Odstaw ponownie na 3-4 godziny, żeby przeszła aromatem przypraw.
  6. Suchą bułkę namocz w mleku, następnie odciśnij. Przepuść ją przez maszynkę, podobnie jak cebulę, wątróbkę, cielęcinę i tłuszcz z gęsi.
  7. Przypraw farsz do gęsi solą, pieprzem i 2 łyżkami majeranku.
  8. Do nadzienia dodaj żółtka, wyrób masę o jednolitej konsystencji.
  9. Białka do farszu ubij i powstałą pianę wymieszaj z nadzieniem.
  10. Po upływie wyznaczonego czasu, gęś nafaszeruj przygotowanym nadzieniem. Zaszyj ją.
  11. Brytfannę wysmaruj masłem. Włóż do niej gęś faszerowaną i polej bulionem.
  12. Piecz gęś faszerowaną przez około 4 godziny w temperaturze 200-220°C, co jakiś czas polewając ją sosem powstałym przy pieczeniu.
  13. Gęś najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i żurawiną. Do mięsa tego rodzaju pasuje również np. sos grzybowy.

​Artykuł pierwotnie opublikowany 23.10.2013.

Inne pomysły na gęsinę: Gęś faszerowana po polskuZ czym podawać gęsinęPieczona gęś nadziewana jabłkami

DRUKUJ PRZEPIS