Składniki:
- gęś (ok. 5 kg),
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki majeranku,
- 0,5 szklanki bulionu,
- 30 dag cielęciny,
- 1 łyżka masła,
- 20 dag wątróbki,
- sucha bułka,
- 200 ml mleka,
- cebula,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Gęś nadziewana mięsnym farszem uchodzi za wykwintne, świąteczne danie. Pamiętaj, że podczas jego wykonywania, zapach topionego tłuszczu z gęsi może być nieprzyjemny.
- Oczyszczoną gęś umyj. Usuń nadmiar tłuszczu (nie wyrzucaj go, przyda się do nadzienia).
- Gęś do faszerowania włóż do sporego naczynia i zalej zimną wodą. Posól i odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Czosnek posiekaj, a następnie utrzyj razem z solą i łyżką majeranku - najlepiej w moździerzu.
- Po upływie wyznaczonego czasu, wyjmij gęś do nadziewania z wody. Osusz ją i nasmaruj przygotowanym czosnkiem z przyprawami.
- Odstaw ponownie na 3-4 godziny, żeby przeszła aromatem przypraw.
- Suchą bułkę namocz w mleku, następnie odciśnij. Przepuść ją przez maszynkę, podobnie jak cebulę, wątróbkę, cielęcinę i tłuszcz z gęsi.
- Przypraw farsz do gęsi solą, pieprzem i 2 łyżkami majeranku.
- Do nadzienia dodaj żółtka, wyrób masę o jednolitej konsystencji.
- Białka do farszu ubij i powstałą pianę wymieszaj z nadzieniem.
- Po upływie wyznaczonego czasu, gęś nafaszeruj przygotowanym nadzieniem. Zaszyj ją.
- Brytfannę wysmaruj masłem. Włóż do niej gęś faszerowaną i polej bulionem.
- Piecz gęś faszerowaną przez około 4 godziny w temperaturze 200-220°C, co jakiś czas polewając ją sosem powstałym przy pieczeniu.
- Gęś najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i żurawiną. Do mięsa tego rodzaju pasuje również np. sos grzybowy.
Artykuł pierwotnie opublikowany 23.10.2013.
Inne pomysły na gęsinę: Gęś faszerowana po polskuZ czym podawać gęsinęPieczona gęś nadziewana jabłkami