Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 filety z dorsza,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/4 pęczka koperku,
- oliwa z oliwek,
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
Dorsz jest doskonały źródłem białka oraz cennych kwasów OMEGA-3, które dobrze wpływają na serce, mózg i odporność. To smaczna i zdrowa ryba, którą można kupić w wielu polskich sklepach. Filety z dorsza są dostępne nawet w supermarketach. Pieczony filet z dorsza to pomysł na dietetyczne danie, które będzie smakować całej rodzinie.
Jak zrobić pieczonego dorsza? Przepis jest bardzo prosty, z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
- Filety z dorsza opłucz pod bieżącą wodą. Natrzyj je solą i pieprzem.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Drobno posiekaj koperek i zmieszaj go z oliwą z oliwek do uzyskania gęstej pasty. Natrzyj nią rybę.
- Każdy filet zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Więc przepisów na dorsza:
Dorsz na parze, dorsz pieczony w piekarniku
Zupa rybna z dorsza - przepis
Dorsz w beszamelu - przepis