Schab w galarecie - pyszna przystawka nie tylko na święta. Przepis

Schab w galarecie to zimna przekąska, którą Polacy uwielbiają. To niskokaloryczna i pyszna alternatyw dla sklepowych wędlin. Schab najlepiej przygotować na dzień przed podaniem.
Marta Kosakowska / 26.11.2019 11:53
DRUKUJ PRZEPIS
Schab w galarecie - pyszna przystawka nie tylko na święta. Przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 marchewki,
  • 1 opakowanie żelatyny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • olej.
Przygotowanie:

Schab w galarecie często pojawia się na stole z okazji świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, lecz sprawdza się również na inne rodzinne uroczystości, imprezy czy spotkania towarzyskie.

To doskonała zimna przekąska, którą można podawać z różnego rodzaju sosami np. chrzanowym lub ćwikłą. Pasuje również do chleba. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc, by galareta stężała i dobrze się schłodziła.

Schab w galarecie - przepis

  1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Rozgrzej olej na patelni, a następnie obsmaż schab z każdej strony do zarumienienia.
  3. Przełóż mięso do garnka, dodaj przyprawy i pokrojoną w talarki marchewkę.
  4. Gotuj mięso pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godziny).
  5. Zostaw mięso i wywar do wystudzenia.
  6. W zimnym wywarze rozpuścić żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  7. Schab pokrój w plastry i ułóż je na półmisku. Możesz dołożyć również marchewkę.
  8. Zalej mięso żelatyną. Pozostaw do stężenia w lodówce.

Więcej przepisów na schab:
Schab w sosie własnym - przepis
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis
Roladki schabowe ze szpinakiem
Schab gotowany 10 minutowy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)