Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 2 marchewki,
- 1 opakowanie żelatyny,
- 1 ząbek czosnku,
- 2-3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- olej.
Przygotowanie:
Schab w galarecie często pojawia się na stole z okazji świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, lecz sprawdza się również na inne rodzinne uroczystości, imprezy czy spotkania towarzyskie.
To doskonała zimna przekąska, którą można podawać z różnego rodzaju sosami np. chrzanowym lub ćwikłą. Pasuje również do chleba. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc, by galareta stężała i dobrze się schłodziła.
Schab w galarecie - przepis
- Mięso opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Rozgrzej olej na patelni, a następnie obsmaż schab z każdej strony do zarumienienia.
- Przełóż mięso do garnka, dodaj przyprawy i pokrojoną w talarki marchewkę.
- Gotuj mięso pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godziny).
- Zostaw mięso i wywar do wystudzenia.
- W zimnym wywarze rozpuścić żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Schab pokrój w plastry i ułóż je na półmisku. Możesz dołożyć również marchewkę.
- Zalej mięso żelatyną. Pozostaw do stężenia w lodówce.
Więcej przepisów na schab:
Schab w sosie własnym - przepis
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis
Roladki schabowe ze szpinakiem
Schab gotowany 10 minutowy