Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem

Zupa marchewkowa to lekkostrawne, sycące i zdrowie danie. Poznaj prosty przepis na pyszną zupę z marchwi.
Marta Kosakowska / 09.12.2019 18:22
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 marchewek,
  • 1 ziemniak,
  • 1/4 selera,
  • 1/4 pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru (opcjonalnie),
  • szczypta curry,
  • pieprz i sól,
  • 1 i 1/2 litra wody lub bulionu,
  • natka pietruszki.

Dodatkowo:

  • śmietana,
  • ryż.
Przygotowanie:

Zupa marchewkowa może być podawana jako przystawka, danie obiadowe lub rozgrzewająca kolacja. Krem z marchwi jest delikatny w smaku, aksamitny i lekko słodki. Jego smak może wzbogacić dodając odrobinę orientalnych przypraw. Do zupy z marchewki doskonale pasuje imbir, curry oraz ostra papryka. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące, możesz podawać je z ryżem.

  1. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej oliwkę z oliwek i podduś warzywa, by lekko zmiękły.
  3. Całość zalej bulionem lub wodą. Dodaj przyprawy.
  4. Gotuj, aż warzywa całkiem zmiękną.
  5. Zmiksuj warzywa do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku, jeśli jest to konieczne.
  6. Podawaj z odrobiną śmietany i natką pietruszki.

Więcej przepisów z marchewką:
Ciastko marchewkowe z kremem
Marchewka z groszkiem - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)