Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 marchewek,
- 1 ziemniak,
- 1/4 selera,
- 1/4 pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka czerwonej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru (opcjonalnie),
- szczypta curry,
- pieprz i sól,
- 1 i 1/2 litra wody lub bulionu,
- natka pietruszki.
Dodatkowo:
- śmietana,
- ryż.
Przygotowanie:
Zupa marchewkowa może być podawana jako przystawka, danie obiadowe lub rozgrzewająca kolacja. Krem z marchwi jest delikatny w smaku, aksamitny i lekko słodki. Jego smak może wzbogacić dodając odrobinę orientalnych przypraw. Do zupy z marchewki doskonale pasuje imbir, curry oraz ostra papryka. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące, możesz podawać je z ryżem.
- Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwkę z oliwek i podduś warzywa, by lekko zmiękły.
- Całość zalej bulionem lub wodą. Dodaj przyprawy.
- Gotuj, aż warzywa całkiem zmiękną.
- Zmiksuj warzywa do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku, jeśli jest to konieczne.
- Podawaj z odrobiną śmietany i natką pietruszki.
Więcej przepisów z marchewką:
Ciastko marchewkowe z kremem
Marchewka z groszkiem - przepis