Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- filet z łososia (ze skórą),
- sól gruboziarnista,
- pieprz,
- słodka papryka,
- kilka kropel soku z cytryny,
- ćwiartka cytryny.
Przygotowanie:
Łosoś z piekarnika w folii ma bardzo intensywny smak i aromat, a do tego jest banalnie prosty w przygotowaniu: można nawet powiedzieć, że robi się sam. To idealna opcja np. na kolację dla dwojga. Pieczenie łososia w folii sprawia, że staje się on soczysty i nie traci swoich niezwykłych właściwości. Jak go przygotować?
- Łososia opłucz pod zimną wodą i osusz za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego. Odłóż na czystą ściereczkę.
- Wyjmij ości za pomocą pęsety.
- Tak przygotowaną rybę posyp solą oraz pieprzem, dopraw słodką papryką i skrop obficie sokiem z cytryny.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni albo 220 bez termoobiegu.
- Rybę zawiń w folię aluminiową. Dzięki temu po wyjęciu łososia z piekarnika nie będzie on suchy, ale soczysty i aromatyczny.
- Łososia piecz przez 30 minut, sprawdzaj jednak co jakiś czas, czy nie jest gotowy, aby go nie przeciągnąć.
- Gotowy łosoś z piekarnika może być serwowany z ziemniakami, chipsami z jarmużu lub świeżą sałatką. Przed jedzeniem koniecznie skrop rybę sokiem z cytryny i dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.11.2019
Czytaj także:
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym
Pyszne i proste przystawki z łososiem