Aromatyczny łosoś z piekarnika w folii. Zobacz przepis

Łosoś z piekarnika w folii to pyszny sposób na smaczny i prosty obiad - możesz go też zaserwować np. na wieczerzę wigilijną. Nie zapomnij o przyprawach: sól, pieprz, sok z cytryny, a także słodka papryka, dopełnią całości.
Urszula Wilczkowska / 13.12.2021 06:41
DRUKUJ PRZEPIS
Aromatyczny łosoś z piekarnika w folii. Zobacz przepis fot. Adobe Stock, fahrwasser
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • filet z łososia (ze skórą),
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • ćwiartka cytryny.
Przygotowanie:

Łosoś z piekarnika w folii ma bardzo intensywny smak i aromat, a do tego jest banalnie prosty: można nawet powiedzieć, że robi się sam. To idealna opcja np. na kolację dla dwojga. Łosoś pieczony powinien spędzić około 30 minut w piekarniku i... to właściwie tyle.

  1. Łososia opłucz pod zimną wodą i osusz za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego.
  2. Wyjmij ości za pomocą pęsety.
  3. Rybę osól, dopraw słodką papryką i skrop sokiem z cytryny.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, albo 220 bez termoobiegu.
  5. Rybę zawiń w folię aluminiową. Dzięki temu twój łosoś z piekarnika nie stanie się suchy, a będzie soczysty i aromatyczny.
  6. Łososia piecz przez 30 minut, sprawdzaj jednak co jakiś czas, czy nie jest gotowy, aby go nie przeciągnąć.
  7. Serwuj z ziemniakami, chipsami z jarmużu lub świeżą sałatką. Przed jedzeniem łososia z piekarnika w folii, koniecznie skrop go sokiem z cytryny i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.11.2019

Sprawdź więcej przepisów na dania z łososiem:
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym
Pyszne i proste przystawki z łososiem

DRUKUJ PRZEPIS