Zupa rybna z dorszem to sycące pierwsze danie, które rozgrzewa i ma niepowtarzalny smak. Urozmaicona marchewką, wyrazistym selerem lub pomidorami ciekawie sprawdza się z dodatkiem liścia laurowego lub ziela angielskiego. Sprawdź jak przygotować doskonałą zupę rybną, w której zasmakuje cała rodzina!
Zupa rybna z dorsza
Oto składniki na zupę rybną z dorsza:
- pół kilo dorsza
- 3 marchewki
- bulion warzywny
- cebula czerwona
- liść laurowy
- ziele angielskie
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Jak zrobić zupę rybną z dorsza?
Rybę dokładnie oczyszczamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy ości. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy przez 30 minut do miękkości. Tak przygotowaną zupę rybną podajemy z grzankami czosnkowymi lub makaronem jajecznym.
Zupa rybna węgierska
Oto składniki na zupę rybną węgierską:
- pół kilo papryki
- puszka pomidorów
- ostra papryczka
- 2 marchewki
- seler naciowy
- pół kilo dorsza lub karpia
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- liść laurowy
- ziele angielskie
Jak zrobić zupę rybną węgierską?
Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w drobną kostkę. Marchewki i seler naciowy obieramy i kroimy w talarki. Wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy pomidorami i wodą. Dodajemy kawałki ryby. Doprawiamy solą, pieprzem oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy przez 30 minut do miękkości. Tak przygotowaną zupę rybną podajemy z lanymi kluskami lub grzankami czosnkowymi na ostro.
Zupa rybna z pomidorami
Oto składniki na zupę rybną z pomidorami:
- 300 g pomidorów
- Pół kilo dorsza lub halibuta
- 3 marchewki
- papryka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- gałka muszkatołowa
- papryka słodka w proszku
Jak zrobić zupę rybną z pomidorami?
Pomidory sparzamy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy i przekładamy do głębokiego garnka. Marchewki obieramy i kroimy na talarki. Paprykę opalamy nad palnikiem gazowym i ściągamy skórkę. Kroimy w plasterki. Rybę oczyszczamy z ości i dodajemy do całości. Zalewamy wodą. Gotujemy przez 35 minut do miękkości. Tak przyrządzona zupa rybna z pomidorami doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami.