Liczba porcji: 12
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 170 ml mleka,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 100 g cukru,
- 2 łyżki kakao,
Na krem i ozdoby:
- 200 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- zielony barwnik,
- kolorowe dekoracje i posypki.
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsujsza.
- Rozpuść masło w rondelku i lekko je wystudź.
- Czekoladę drobno posiekaj lub zmiksuj w malakserze.
- Mąkę przesiej do miski razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj cukier i wszystko razem wymieszaj.
- W drugim naczyniu zmiksuj jajka z mlekiem i ekstraktem z wanilii.
- Połącz delikatnie wszystkie składniki z obu misek. Mieszaj ciasto, aż grudki mąki nie będą widoczne.
- Masę przełóż do papilotek i piecz przez 25 minut do suchego patyczka.
- Wszystkie składniki na krem umieść w misce i zmiksuj na wysokich obrotach na gładki krem.
- Następnie ostrożnie dodaj barwnik spożywczy, wymieszaj szpatułką i przełóż do rękawa cukierniczego.
- Udekoruj babeczki, formując choinki.
- Teraz czas na dekorowanie - posyp choinki kolorową posypką. Możesz je dodatkowo przyozdobić innymi dekoracjami, np. zatknąć na czubkach drzewek cukrowe gwiazdki.
fot. Przepis na babeczki świąteczne z zielonym kremem/Adobe Stock, Africa Studio
Babeczki świąteczne to obowiązkowy punkt przygotowań do świąt Bożego Narodzenia! Popuść wodze fantazji przy ich dekorowaniu - możesz z nich wyczarować małe choinki.
Przygotowanie świątecznych babeczek nie powinno zająć więcej niż 45 minut (razem z nałożeniem kremu). Resztę czasu możesz poświęcić na ich zdobienie.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.11.2020.
Czytaj też:
Przepis na struclę makową drożdżową
Przepis na domek z piernika
Przepis na keks z bakaliami