Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag mąki graham
- jajko
- 2 gruszki
- duże jabłko
- 10 dag brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- 2,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
- sok z dużej pomarańczy
- 10 dag orzechów laskowych
- 10 dag rodzynek
- 10 dag nieobranych migdałów
Przygotowanie:
1. Gruszki i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Wymieszaj z sokiem z pomarańczy, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami, cukrem, cynamonem i jajkiem.
3. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
4. Następnie dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
5. Wysoką foremkę keksową wysmaruj masłem i wysyp mąką, strzep nadmiar.
6. Nałóż ciasto i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
7. Ostudzony keks polej polewą lub lukrem.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"