POLECAMY

5 szybkich przystawek z łososia

Zobaczcie przepisy na przekąski z wędzonego łososia, które uświetnią każdą imprezę: kruche babeczki z łososiem, łososiowe krakersy, naleśnikowe medaliony z wędzonym łososiem, roladki z łososia z serem feta, szpinakowe roladki z łososiem.
5 szybkich przystawek z łososia fot. Fotolia

Wybornie smakuje, pięknie wgląda i jest bardzo zdrowy. Czy jest coś lepszego na przystawkę niż wędzony łosoś?

 

Łosoś jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Poza cennymi kwasami tłuszczowymi, które odpowiadają z prawidłowy rozwój naszego mózgu, wzroku, za odporność, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witaminę A, D, E, jod, potas, fosfor, fluor, selen, cynk. W sklepach możemy spotkać łososie surowe, mrożone, w całości, w filetach, czy dzwonkach, a także łososia wędzonego, który właśnie idealnie nadaje się na rożnego rodzaju przystawki.

Czy wiesz, że... łosoś wędzony ma mniej kalorii i więcej kwasów tłuszczowych, niż łosoś świeży. W 100 g świeżej ryby znajduje się 201 kcal i 1200 mg kwasów Omega 3, natomiast w takim samym kawałku wędzonego łososia znajduje się 162 kcal i 1800 mg kwasów Omega 3.

Są różne sposoby wędzenia łososia, na zimno i na gorąco. Łosoś wędzony na zimno, w temperaturze 33 stopni C przez 24 godziny, jest bardzo dobrze zakonserwowany i zdecydowanie zdrowszy, niż łosoś wędzony na gorąco przez dwie godziny w dymie wędzarniczym, do którego przenika więcej składników rakotwórczych, które znajdują się w dymie. Łososia wędzonego na zimno można przechowywać dłużej.

Łosoś jest bardzo eleganckim mięsem i lubianym przez większość z nas, dlatego też znakomicie nadaje się na wszelkiego typu przystawki na wykwintne przyjęcia, czy zwykłe spotkania w gronie najbliższych przyjaciół. Zobaczcie przepisy na przekąski z wędzonego łososia, które uświetnią każdą imprezę.

Zobaczcie kilka przepisów na przekąski z łososiem:

 

Kruche babeczki z łososiem

Składniki:

  • opakowanie gotowych kruchych babeczek
  • 300 g sera ricotty
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • opakowanie wędzonego łososia w plastrach
  • sól, pieprz

5 szybkich przystawek z łososia

Sposób przygotowania:

Ser doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojony świeży koperek, wymieszać. Na każdą babeczkę nakładać szprycą do kremów odrobinę sera i kawałki łososia. Udekorować świeżym koperkiem.

 

Naleśnikowe medaliony  z wędzonym łososiem

Składniki:

  • naleśniki
  • wędzony łosoś
  • chudy ser kremowy
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

5 szybkich przystawek z łososia

Sposób przygotowania:

Naleśniki smarujemy serkiem wymieszanym z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem, i posiekaną natką pietruszki. Na to kładziemy plaster łososia, wszystko zawijamy i kroimy na kawałki. Każdy kawałek nabijamy wykałaczką.

 

Roladki z łososia z serem feta

Składniki:

  • wędzony łosoś
  • tarty chrzan
  • ser feta
  • świeży koperek

5 szybkich przystawek z łososia

Sposób przygotowania:

Koperek drobno poszatkować. Ser feta zmiksować blenderem z odrobiną chrzanu (tak do smaku, ok. 3 łyżeczki). Dodać koperek, wszystko dokładnie razem wymieszać. Na plaster wędzonego łososia nakładać po łyżce farszu i zwinąć udekorować koperkiem i plastrem cytryny.

 

Łososiowe krakersy

Składniki:

  • krakersy
  • wędzony łosoś
  • serek twarogowy z pomidorami i papryką
  • natka pietruszki

5 szybkich przystawek z łososia

Sposób przygotowania:

Każdy krakers smarujemy dość grubo serkiem. Na serek układamy kawałki łososia, dekorujemy natką pietruszki.

 

Szpinakowe roladki z łososiem

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe wg własnego przepisu
  • mrożony szpinak
  • łosoś wędzony
  • serek kremowy
  • czosnek
  • sól, pieprz

5 szybkich przystawek z łososia

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić w rondelku, tak, aby woda całkowicie wyparowała. Do smaku przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Połowę szpinaku dodać do ciasta naleśnikowego, razem wszystko zmiksować i smażyć cienkie naleśniki.

Serek doprawić do smaku. solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarować serkiem, następnie szpinakiem i na to kłaść plastry łososia. Całość mocno zwijać, pokroić na kawałki i nakłuwać wykałaczkami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/2 lata temu
Zrobiłam roladki z łosia z serem favita i muszę przyznać że jeszcze czegoś takiego nie jadłam. Wszystko zachowuje swoją konsystencje i smakuje przepysznie. Niedługo spróbuje reszty przepisów, Polecam! :)
/4 lata temu
ooo przyda się w weekend szykuje się imprezka więc każdy nowy przepis jest ok, do lekkiego alkoholu będą pasowały:)
/4 lata temu
polecam gravlax domowej roboty!!! za mną dwie próby :)