Przekąski z łososia na szybko - 7 przepisów na pyszne i proste przystawki

Przekąski z łososiem fot. Adobe Stock
Przekąski z wędzonego łososia uświetnią każdą imprezę. Zaliczają się do nich m.in. kruche babeczki, łososiowe krakersy, naleśnikowe medaliony czy roladki z łososia z ricottą.
Małgorzata Machnicka / 03.08.2020 15:47
Przekąski z łososiem fot. Adobe Stock

Przekąski z łososia to przede wszystkim te z wykorzystaniem pieczywa, naleśników lub tortilli z dodatkiem serów - koziego lub fety i świeżych ziół. Łosoś wybornie smakuje, pięknie wygląda i jest bardzo zdrowy - czy jest coś lepszego na przystawkę?

Spis treści:

  1. Przepis na kruche babeczki z łososiem
  2. Przepis na roladki z tortilli z łososiem
  3. Przepis na roladki z łososia
  4. Przepis na mini kanapeczki z łososiem
  5. Przepis na roladki szpinakowe z łososiem
  6. Przepis na tatar z łososia i awokado
  7. Przepis na roladki z cukinii i łososia
  8. Dlaczego warto jeść wędzonego łososia?

Przepis na kruche babeczki z łososiem

Składniki:

  • opakowanie gotowych kruchych babeczek,
  • 300 g sera ricotty,
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku,
  • 150 g wędzonego łososia w plastrach,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ser dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Dodaj drobno pokrojony świeży koperek i wymieszaj.
  3. Na każdą babeczkę nakładaj szprycą do kremów odrobinę sera i łososia zawiniętego w różyczkę. 

przekąski z łososia na imprezę
fot. Adobe Stock

Przepis na roladki z tortilli z łososiem

Składniki:

  • 4 placki tortilli,
  • 200 g wędzonego łososia,
  • chudy ser kremowy,
  • sałatka masłowa,
  • natka pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wymieszaj z ząbkiem czosnku, posiekaną pietruszką i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Posmaruj nim każdy placek tortilli, połóż plaster łososia i liść sałaty.
  3. Całość zawiń w roladkę i pokrój na 2 cm kawałki. 

tortilla z łososiemfot. Adobe Stock

Przepis na roladki z łososia z serem

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia,
  • 100 g sera ricotta,
  • szczypiorek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ser ricotta wymieszaj z drobno pokrojonym szczypiorkiem, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem.
  2. Na plaster ryby nakładaj odrobinę doprawionego sera, dodaj gałązkę koperku i zawiń w rulon. 
  3. Roladki z łososia możesz dodatkowo udekorować plastrem cytryny.

przepis na przystawki z łososia wędzonego
fot. Adobe Stock

Przepis na mini kanapki z łososiem

Składniki:

  • kilka kromek pieczywa tostowego,
  • 150 g wędzonego łososia,
  • serek twarogowy - 2 różne smaki,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. W pieczywa tostowego za pomocą kieliszka lub małej szklanki powykrawaj zgrabne krążki.
  2. Na każdy z nich nałóż odrobinę serka i kawałek łososia.
  3. Całość możesz ozdobić natką pietruszki, koperkiem albo dowolnym ulubionym ziołem.
  4. Jeśli przystawka ma być bardziej wykwintna - wykończ ją czarnym kawiorem.

przepis na kanapeczki z łososiem fot. Adobe Stock

Przepis na szpinakowe roladki z łososiem

Składniki:

  • ciasto z przepisu na naleśniki,
  • mrożony szpinak,
  • 200 g wędzonego łososia,
  • serek kremowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmroź w rondelku tak, aby woda całkowicie wyparowała. Do smaku dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Połowę szpinaku dodaj do ciasta naleśnikowego i wszystko razem zmiksuj.
  3. Usmaż cienkie naleśniki.
  4. Serek dopraw solą i pieprzem. Każdy naleśnik posmaruj serkiem, następnie szpinakiem i poukładaj plastry łososia.
  5. Całość mocno zwiń w rulon, pokrój na kawałki i nakłuwaj wykałaczkami.

roladki szpinakowe z łososiem przepisfot. Adobe Stock

Przepis na tatara z łososia

Składniki:

  • 400 g świeżego łososia,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 2 czerwone cebule,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado obierz ze skórki, przekrój na pół i wyjmij pestkę.
  2. Pokrój w drobną kosteczkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Oprósz solą.
  3. Łososia pokrój w kostkę i dodaj do niego drobniutko pokrojoną czerwoną cebulę. Połącz z oliwą z oliwek, sosem sojowym, pieprzem i solą i dokładnie wymieszaj.
  4. Danie ułóż za pomocą metalowej formy do burgerów - formę połóż na czysty talerz, na spód wyłóż pokrojone awokado a potem łososia z cebulą. 
  5. Teraz delikatnie zdejmij formę.
  6. Tatara z łososia podawaj z kawałkiem cytryny i świeżym pieczywem.

tatar z łososia przepis na przekąskęfot. Adobe Stock

Przepis na roladki z cukinii z łososiem

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 300 g wędzonego łososia,
  • 150 g koziego serka kremowego,
  • świeży koperek,
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry i za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj oliwą z oliwek z każdej strony. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Plastry cukinii połóż na rozgrzaną grillową patelnię i smaż po 3 minuty z każdej strony.
  3. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Na każdy plaster cukinii nałóż po odrobinie sera koziego, wędzonego łososia, gałązkę koperku i zawiń w zgrabne rulony.
  5. Każdą roladkę z cukinii z łososiem przebij wykałaczką.

roladki z cukinii i łososia przepis
fot. Adobe Stock 

Dlaczego warto jeść wędzonego łososia?

Łosoś, poza cennymi kwasami tłuszczowymi, które odpowiadają z prawidłowy rozwój naszego mózgu, wzroku, za odporność, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witaminę A, D, E, jod, potas, fosfor, fluor, selen, cynk.

W sklepach możemy spotkać łososie surowe, mrożone, w całości, w filetach, czy dzwonkach, a także łososia wędzonego, który właśnie idealnie nadaje się na rożnego rodzaju przystawki.

Łosoś wędzony ma mniej kalorii i więcej kwasów tłuszczowych, niż łosoś świeży. W 100 g świeżej ryby znajduje się 201 kcal i 1200 mg kwasów Omega 3, natomiast w takim samym kawałku wędzonego łososia znajduje się 162 kcal i 1800 mg kwasów Omega 3.

Istnieją 2 sposoby wędzenia łososia: na zimno i na gorąco. Łosoś wędzony na zimno, w temperaturze 33 stopni C przez 24 godziny, jest bardzo dobrze zakonserwowany i zdecydowanie zdrowszy, niż łosoś wędzony na gorąco przez dwie godziny w dymie wędzarniczym, do którego przenika więcej składników rakotwórczych, które znajdują się w dymie. Łososia wędzonego na zimno można przechowywać dłużej.

Więcej przepisów na pysznego łososia:

Aromatyczny i soczysty łosoś z piekarnika w folii. Wypróbuj ten przepis
Aromatyczny i soczysty łosoś z piekarnika w folii. Wypróbuj ten przepis
Łosoś z piekarnika w folii to pyszny sposób na smaczny i prosty obiad - możesz go zaserwować w ramach zwykłego, codziennego obiadu lub np. podczas kolacji wigilijnej. Nie zapomnij też o przyprawach: sięgnij po sól, pieprz, sok z cytryny, a także słodką paprykę. Zobacz nasz przepis na łososia w folii z piekarnika.
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM: łosoś ze szpinakiem i inne
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM: łosoś ze szpinakiem i inne
Łosoś w cieście francuskim to niezaprzeczalnie jedna ze smaczniejszych przekąsek – sprawdź nasze przepisy!
ŁOSOŚ PIECZONY: łosoś pieczony na patelni i inne
ŁOSOŚ PIECZONY: łosoś pieczony na patelni i inne
Łosoś pieczony to ciekawy pomysł na lekki obiad lub lunch z dodatkiem sezonowych warzyw. Sprawdź nasze przepisy!

Redakcja poleca

REKLAMA