Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszną przekąskę na zimowe dni! Marynowana dynia w occie jest prosta w przygotowaniu - wystarczy kilka składników, 15 minut gotowania i gotowe.
Spis treści:
- Przepis na dynię w occie
- Co robić, by dynia w occie nie ciemniała
- Do czego pasuje dynia w occie i co z niej zrobić
Przepis na dynię w occie
Składniki:
- dynia dowolnej odmiany - najlepiej sprawdzi się Hokkaido,
- 15 goździków,
- ziele angielskie,
- ok. 10 łyżek cukru,
- sól,
- 5 szklanek wody,
- niepełna szklanka octu 10%.
Sposób przygotowania:
- Wydrąż miąższ z dyni, pokrój go.
- Zagotuj zalewę: ocet, cukier i przyprawy.
- Do drugiego garnka wlej wodę, lekko posól.
- Dodaj pokrojoną dynię. Całość zagotuj. Szybko wyjmij dynię z wody.
- Dynię poukładaj w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodaj jeden goździk. Całość zalej zalewą - uprzednio odcedź z niej goździki.
- Słoiki zakręć i postaw wieczkiem do góry. Dyni w occie nie pasteryzuj.
Co robić, by dynia nie ciemniała?
Podczas przygotowywania dyni w occie należy szczególną uwagę poświęcić goździkom. To właśnie one, pozostawione w zalewie, doprowadzają do ciemnienia dyni w occie.
Przed wlaniem roztworu do słoików, wystarczy odcedzić go z przyprawy. To zapobiegnie nieestetycznemu wyglądowi warzywa.
Do czego pasuje dynia w occie i co z niej zrobić
- Sos kanapkowy - kostki dyni w occie pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce. Połącz z cebulą, jabłkiem, ogórkiem kiszonym i majonezem. Powstanie kombinacja podobna do sosu tatarskiego.
- Sałatka - połącz ja w sałatkach z makaronem, wegetariańskich lub z dodatkiem pieczonego kurczaka lub indyka. Dynia marynowana świetnie zastępuje marynowane gruszki, jabłka lub ogórki konserwowe.
- Do pieczonego mięsa - nadaje się do farszu, jak i do natarcia mięsa, aby zmiękło przed pieczeniem. Nada lekko kwaskowego, świeżego smaku. Wykorzystaj zalewę, która została ci ze słoików. Polecana zwłaszcza do kurczaka i indyka.
- Do przystawek na zimno - dynia w occie, pokrojona w cieńsze plasterki może być zaserwowana na krakersach z serem pleśniowym i szynką. Dynia w occie świetnie smakuje zawinięta w boczek z suszoną śliwką.
Artykuł pierwotnie opublikowany 13.08.2014.
Zobacz też:
Dynia piżmowa - przepisy, właściwości odżywcze
Dynia makaronowa - przepis na wersję pieczoną i spaghetti