Reklama
Czas przygotowania: 150 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 300 g łuskanego grochu,
  • łyżeczka soli.
Reklama

Na zupę grochową:

  • 1 duża marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 4 spore ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 300 g podwędzanej kiełbasy,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Grochówka wielu osobom kojarzy się tylko z zupą podawaną na ogniskach w polowych warunkach, ale warto ją zaprosić także do swojego domu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu – musisz jednak pamiętać, by poprzedniego dnia namoczyć groch.

Jeśli lubisz zupę grochową na boczku i kiełbasie, nasz przepis jest dla ciebie. Smakuje doskonale – na przykład z pajdą chleba lub tłuczonymi ziemniakami. Jak przygotować idealną grochówkę?

  1. Namoczony przez co najmniej 12 godzin groch umieść w garnku. Wlej 2,5 szklanki wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem przez około godzinę. Gdy groch się gotuje, na wierzchu wytwarza się piana z białka – co jakiś czas ją usuwaj.
  2. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je w dużym garnku na łyżce oleju roślinnego. Gdy przestygną, zalej warzywa 1 litrem wody i gotuj przez 20 minut.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  4. Na patelni zeszklij cebulę pokrojoną w pióra. Dodaj pokrojony w drobne paski boczek i podsmażaj, aż wszystko będzie miało złoty kolor. Przełóż do garnka z warzywami.
  5. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Dodaj groch (możesz dodać go z wodą po gotowaniu lub bez) i kiełbasę pokrojoną w kostce. Gotuj jeszcze przez chwilę, by wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!
Reklama

Więcej przepisów na sycące dania:
Tradycyjny kapuśniak z młodej kapusty
Pyszne polędwiczki w sosie grzybowym

Reklama
Reklama
Reklama