Składniki:
- 300 g łuskanego grochu,
- łyżeczka soli.
Na zupę grochową:
- 1 duża marchew,
- 1 pietruszka,
- 4 spore ziemniaki,
- 1 cebula,
- 300 g boczku wędzonego,
- 300 g podwędzanej kiełbasy,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Grochówka wielu osobom kojarzy się tylko z zupą podawaną na ogniskach w polowych warunkach, ale warto ją zaprosić także do swojego domu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu – musisz jednak pamiętać, by poprzedniego dnia namoczyć groch.
Jeśli lubisz zupę grochową na boczku i kiełbasie, nasz przepis jest dla ciebie. Smakuje doskonale – na przykład z pajdą chleba lub tłuczonymi ziemniakami. Jak przygotować idealną grochówkę?
- Namoczony przez co najmniej 12 godzin groch umieść w garnku. Wlej 2,5 szklanki wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem przez około godzinę. Gdy groch się gotuje, na wierzchu wytwarza się piana z białka – co jakiś czas ją usuwaj.
- Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je w dużym garnku na łyżce oleju roślinnego. Gdy przestygną, zalej warzywa 1 litrem wody i gotuj przez 20 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Na patelni zeszklij cebulę pokrojoną w pióra. Dodaj pokrojony w drobne paski boczek i podsmażaj, aż wszystko będzie miało złoty kolor. Przełóż do garnka z warzywami.
- Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Dodaj groch (możesz dodać go z wodą po gotowaniu lub bez) i kiełbasę pokrojoną w kostce. Gotuj jeszcze przez chwilę, by wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!
Więcej przepisów na sycące dania:
Tradycyjny kapuśniak z młodej kapusty
Pyszne polędwiczki w sosie grzybowym