Surówka z białej kapusty to ogromna dawka witaminy C oraz K. Jest przy tym niskokaloryczna, pod warunkiem, że przygotujemy ja bez dodatku majonezu – można go zastąpić jogurtem lub kwaśną śmietaną. Dodaj do niej siekany koperek, tartą marchewkę lub chrzan, który podkreśli smak surówki.
Jedną z najbardziej znanych surówek z białej kapusty jest bez wątpienia colesław. Jest jednak wiele innych sposobów na to warzywo. Przeczytaj nasze sprawdzone przepisy!
Surówka z białej kapusty z koperkiem
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżeczki octu jabłkowego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Kapustę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i odwiruj w suszarce do sałaty. Posiekaj koperek. Majonez połącz z octem jabłkowym, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w misce do lodówki do schłodzenia. Surówkę podawaj z pieczonymi żeberkami i ziemniakami.
Surówka z białej kapusty i marchewki
Składniki:
- ¼ szklanki octu winnego,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta kminku,
- suszonego oregano,
- musztarda,
- pół główki białej kapusty,
- 3 marchewki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z kminem, octem winnym, oregano, musztardą, solą i pieprzem. Marchewkę dokładnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę posiekaj drobno, umyj pod bieżąca woda i osusz w suszarce do sałaty.
Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, by smaki się przegryzły. Surówka doskonale będzie pasować do żeberek w miodzie i chili.
Surówka z białej kapusty z chrzanem
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- pół główki białej kapusty,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki octu winnego,
- łyżka startego chrzanu,
- pół cebuli,
- ogórek.
Przygotowanie:
Posiekaj drobno cebulę. Oliwę z oliwek wymieszaj z solą, pieprzem, kwaśną śmietaną, octem oraz startym wcześniej chrzanem. Ogórka pokrój w talarki. Kapustę posiekaj drobno i umyj pod bieżąca woda. Osusz dokładnie.
Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw w misce do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Tak przyrządzoną surówkę z białej kapusty podaj w towarzystwie pieczonego pstrąga.
Więcej przepisów na pyszne surówki:
Surówka z pora
Sałatka z selera naciowego
Surówka z selera i jabłka