surówka z białej kapusty fot. Adobe Stock

Surówka z białej kapusty. Sprawdzone przepisy na pyszny dodatek

Surówka z białej kapusty doskonale współgra z pieczonym mięsem lub rybą. Nasze przepisy są proste, szybkie i wyjątkowo smaczne.
Sylwia Kazimierczuk / 09.01.2020 15:19
surówka z białej kapusty fot. Adobe Stock

Surówka z białej kapusty to ogromna dawka witaminy C oraz K. Jest przy tym niskokaloryczna, pod warunkiem, że przygotujemy ja bez dodatku majonezu – można go zastąpić jogurtem lub kwaśną śmietaną. Dodaj do niej siekany koperek, tartą marchewkę lub chrzan, który podkreśli smak surówki.

Jedną z najbardziej znanych surówek z białej kapusty jest bez wątpienia colesław. Jest jednak wiele innych sposobów na to warzywo. Przeczytaj nasze sprawdzone przepisy!

Surówka z białej kapusty z koperkiem

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Kapustę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i odwiruj w suszarce do sałaty. Posiekaj koperek. Majonez połącz z octem jabłkowym, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w misce do lodówki do schłodzenia. Surówkę podawaj z pieczonymi żeberkami i ziemniakami.

Surówka z białej kapusty i marchewki

Składniki:

  • ¼ szklanki octu winnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta kminku,
  • suszonego oregano,
  • musztarda,
  • pół główki białej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z kminem, octem winnym, oregano, musztardą, solą i pieprzem. Marchewkę dokładnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę posiekaj drobno, umyj pod bieżąca woda i osusz w suszarce do sałaty.

Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, by smaki się przegryzły. Surówka doskonale będzie pasować do żeberek w miodzie i chili.

Surówka z białej kapusty z chrzanem

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • pół główki białej kapusty,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • łyżka startego chrzanu,
  • pół cebuli,
  • ogórek.

Przygotowanie:

Posiekaj drobno cebulę. Oliwę z oliwek wymieszaj z solą, pieprzem, kwaśną śmietaną, octem oraz startym wcześniej chrzanem. Ogórka pokrój w talarki. Kapustę posiekaj drobno i umyj pod bieżąca woda. Osusz dokładnie.

Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw w misce do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Tak przyrządzoną surówkę z białej kapusty podaj w towarzystwie pieczonego pstrąga.

Więcej przepisów na pyszne surówki:
Surówka z pora
Sałatka z selera naciowego
Surówka z selera i jabłka

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)