pasztet wegetariański fot. Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA

Pasztet wegetariański na 10 sposobów. Sprawdzone przepisy

Pasztet wegetariański może występować w wielu wersjach - każda zachwyca mnogością przypraw i aromatów. Możesz przygotować np. pasztet jajeczny, z selera lub z grzybów i orzechów. Przygotowanie pasztetu bez mięsa jest niezwykle proste. Poznaj 10 przepisów na pasztet w wegetariańskiej wersji.
Małgorzata Machnicka / 06.12.2021 11:20
pasztet wegetariański fot. Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA

Pasztet wegetariański przygotowuje się na bazie różnych, najczęściej korzeniowych lub strączkowych warzyw. Smak wegetariańskiego pasztetu zapewnia dodatek aromatycznych przypraw, jajek i oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. To doskonała alternatywa dla tych, którzy nie lubią tłustych, mięsnych pasztetów lub próbują ograniczyć mięso w diecie.

Przyprawy do pasztetu wegetariańskiego

Pasztety wegetariańskie można przyprawiać je na wiele sposobów - świetnie pasują do nich orientalne przyprawy: kurkuma, curry czy sos sojowy, ale lubią się też z tymi klasycznymi, dobrze zakorzenionymi w polskiej kuchni - tymiankiem, majerankiem czy cząbrem.

Baza pasztetu wegetariańskiego

Pasztet wegetariański możesz przygotować na bazie warzyw strączkowych: soczewicy, cieciorki, fasoli czy soi, albo warzyw korzeniowych: marchwi, ziemniaków, selera, pietruszki, a nawet buraków.

Dodatki do pasztetu wegetariańskiego

Ciekawe dodatki do pasztetu wegetariańskiego potrafią całkowicie odmienić jego oblicze. Możesz dodać do niego na przykład:

  • grzyby,
  • kruszone orzechy,
  • nasiona słonecznika,
  • suszone pomidory,
  • żurawinę,
  • przecier z dyni, 
  • kapary, 
  • oliwki.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 21.11.2019.

Poznaj przepisy na pasztety wegetariańskie:

Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc
Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc
Pasztet z jajek to niezastąpione danie na wielkanocny stół. W naszym przepisie doprawiamy go podsmażonym na maśle porem, natką pietruszki i rozmarynem.
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tego tradycyjnego, mięsnego. Doprawiony gałka muszkatołową, kurkumą i cząbrem zachwyci wszystkich domowników.
Pasztet z fasoli z majerankiem i gałką muszkatołową. Zobacz przepis
Pasztet z fasoli z majerankiem i gałką muszkatołową. Zobacz przepis
Pasztet z fasoli doprawiony majerankiem i gałką muszkatołową to doskonała propozycja na świąteczny stół. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 70 minut.
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis
Pasztet z selera doprawiony gałką muszkatołową, czosnkiem i sosem sojowym zachwyci nie tylko wegetarian. Jego przygotowanie jest niezwykle proste!
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy z powodzeniem może zastąpić ten tradycyjny, mięsny. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 60 minut.
Świąteczny pasztet bez mięsa - przepis składniki i przygotowanie
Świąteczny pasztet bez mięsa - przepis składniki i przygotowanie
Jego bazą jest seler i... migdały! Zobacz przepis na pyszny bezmięsny pasztet!
Pasztet z grzybów - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z grzybów - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z grzybów to idealny pomysł na świąteczne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa!
Pasztet z soczewicy - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z soczewicy - przepis składniki i przygotowanie
Wegetariański przepis - nie tylko na Wielkanoc!