Jak przygotować szczupaka z chrzanem?

Jak przygotować szczupaka z chrzanem?

Na szczęście zdobycie dziś szczupaka nie jest niczym skomplikowanym. Mięso tej ryby jest zwarte, ale delikatne. I bardzo sycące. Szczupak to miła odmiana karpiowej tradycji. Zwłaszcza, że ryba ta właśnie z chrzanem przed wojną często gościła na polskich stołach wigilijnych.
/ 29.05.2019 10:58
Jak przygotować szczupaka z chrzanem?

Szczupaka pokrojonego w dzwonka lub kawałki filetów parzymy w wywarze warzywnym (gotowanie na bardzo małym ogniu, w wywarze o temperaturze 90-95 stopni) przez ok. 25-30 minut (aż mięso zmieni w środku kolor). A następnie polewamy sosem chrzanowym.
Wygodniej jednak jest zawinąć osolone filety szczupaka w folię aluminiową, kładąc na wierzch ryby trochę masła (najlepiej zrobić kieszenie z folii). Wstawiamy do rozgrzanego do 140 stopni Celsjusz piekarnika i piec, aż zmieni w środku kolor na biały (ok. 40 minut).

Pieczonego szczupaka układamy przed podaniem na półmisku, a masło i sos spod ryby zlewamy do małego rondelka – wykorzystane zostaną do sosu.
Sos chrzanowy:
Do sosu i masła spod pieczonej ryby dodajemy szklankę słodkiej śmietanki (jeśli sos jest gorący, najpierw rozprowadźmy odrobinę w śmietance, ogrzewając ją w ten sposób). Dodajemy 3 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka), gotujemy przez około 5 minut, wlewamy pół łyżki octu, szczyptę cukru i szczyptę soli. Gotowe.

Zobacz także: Wigilia wiejska

Gorącym sosem polewamy szczupaka. Całość ozdabiamy plastrami cytryny.

Zobacz także: Lista zakupów wigilijnych dla zapracowanych