Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz,
- olej,
- 1 opakowanie żelatyny,
- bulion.
Na pastę jajeczno-chrzanową:
- 5 jaj ugotowanych na twardo,
- 1/2 kostki masła,
- 4 łyżeczki chrzanu,
- pół pęczka szczypiorku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Schab po warszawsku to znana przekąska na zimno, która często pojawia się na polskich stołach z okazji świąt lub innych ważnych uroczystości rodzinnych. Oto łatwy przepis na schab w galarecie z pastą jajeczno-chrzanową.
- Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj mięso przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Włóż mięso do rękawa do pieczenia i umieść w lodówce na noc.
- Następnie upiecz schab w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia to ok. 1,5 godziny. Przed końcem, rozetnij rękaw. Pozostaw mięso do wystudzenia.
- Zimne mięso potnij na równe plastry.
- W międzyczasie przygotuj pastę jajeczno-chrzanową. Ugotowane na twardo jaja zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj masło, chrzan, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.
- Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W każdy plastrze schabu wytnij kieszonkę, a następnie każdą z nich wypełnij pastą.
- Plastry mięsa ułóż na półmisku i zalej żelatyną. Włóż do lodówki do czasu, aż galareta stężeje.
Inne przepisy na schab:
Schab w sosie własnym - przepis
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis
Roladki schabowe ze szpinakiem
Schab gotowany 10 minutowy