Schab po warszawsku - przepis na tradycyjną przekąskę na zimno

Schab po warszawsku to pyszne mięso w galarecie z pastą jajeczno-chrzanową. Zobacz przepis krok po kroku.
Marta Kosakowska / 26.11.2019 13:29
DRUKUJ PRZEPIS
Schab po warszawsku - przepis na tradycyjną przekąskę na zimno fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz,
  • olej,
  • 1 opakowanie żelatyny,
  • bulion.

Na pastę jajeczno-chrzanową:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo,
  • 1/2 kostki masła,
  • 4 łyżeczki chrzanu,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:

Schab po warszawsku to znana przekąska na zimno, która często pojawia się na polskich stołach z okazji świąt lub innych ważnych uroczystości rodzinnych. Oto łatwy przepis na schab w galarecie z pastą jajeczno-chrzanową.

  1. Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj mięso przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Włóż mięso do rękawa do pieczenia i umieść w lodówce na noc.
  3. Następnie upiecz schab w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia to ok. 1,5 godziny. Przed końcem, rozetnij rękaw. Pozostaw mięso do wystudzenia.
  4. Zimne mięso potnij na równe plastry.
  5. W międzyczasie przygotuj pastę jajeczno-chrzanową. Ugotowane na twardo jaja zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj masło, chrzan, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.
  6. Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. W każdy plastrze schabu wytnij kieszonkę, a następnie każdą z nich wypełnij pastą.
  8. Plastry mięsa ułóż na półmisku i zalej żelatyną. Włóż do lodówki do czasu, aż galareta stężeje.

Inne przepisy na schab:
Schab w sosie własnym - przepis
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis
Roladki schabowe ze szpinakiem
Schab gotowany 10 minutowy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)