kaczka pieczona fot. Adobe Stock

Kaczka pieczona idealna na obiad dla całej rodziny. Zobacz prosty przepis

Kaczka pieczona to obiad nie tylko na święta. Piecz ją z jabłkami i podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.
Weronika Kwaśniak / 17.03.2020 09:32
kaczka pieczona fot. Adobe Stock

Kaczka pieczona nie jest trudna w przygotowaniu, ale jej przyrządzenie wymaga cierpliwości - danie musi pozostać w piekarniku przez kilka godzin. Błyskawiczne upieczenie kaczki niestety nie jest możliwe, ponieważ mięso musi stać się naprawdę miękkie i z łatwością odchodzić od kości.

Kaczka pieczona najlepiej smakuje w towarzystwie owoców - to właśnie dlatego tak często przyrządza się ją z jabłkami, żurawiną, winogronami lub pomarańczami. Wśród naszych propozycji znajdziesz też pomysł na wersję w sosie karmelowym.

Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami

Składniki:

  • tuszka kaczki o wadze 2 kg,
  • 1 kg kwaśnych jabłek, np. antonówki, szarej renety,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Przygotowanie:

  1. Tuszkę umyj, osusz, natrzyj w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem.
  2. Połowę jabłek obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
  3. Jabłka oprósz łyżką cukru i majerankiem, włóż do wnętrza kaczki i zaszyj otwór bawełnianą nicią.
  4. Kaczkę ułóż w brytfannie i wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
  5. Gdy kaczka się lekko przyrumieni, podlej ją odrobiną wody, przykryj pokrywką i piecz jeszcze przez 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę.
  6. Posmaruj wierzch kaczki pieczonej słoną wodą, aby jej skórka stała się dzięki temu jeszcze bardziej chrupiąca. Pozostałe jabłka przygotuj podobnie jak te do nadzienia i ułóż w brytfannie wokół kaczki pieczonej. Piecz jeszcze 20-30 minut. Podawaj w towarzystwie klusek śląskich, koniecznie polanych wytopionym podczas pieczenia kaczki tłuszczem.

Przepis na kaczkę pieczoną w sosie karmelowym

Składniki:

  • tuszka kaczki o wadze ok. 1 kg,
  • 3 pomarańcze,
  • 5 dag cukru,
  • kawałek imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 dag masła,
  • sos sojowy,
  • olej,
  • kolendra,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kaczkę natrzyj w środku i na zewnątrz posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Zwiąż nicią bawełnianą.
  2. Posmaruj olejem i włóż do brytfanny.
  3. Piecz przez 80 minut w temperaturze 180 stopni C, podlewając od czasu do czasu najpierw wodą, a następnie wytwarzającym się sosem.
  4. Kaczkę pieczoną wyjmij z sosu i pokrój na kawałki. Zostaw w cieple.
  5. Przygotuj sos: pomarańcze umyj, z jednej zetrzyj skórkę, z dwóch wyciśnij sok. Startą pomarańczę obierz i wytnij z niej cząstki bez białej skórki.
  6. Do sosu z pieczenia kaczki dodaj cukier, posiekany imbir i sok z pomarańczy. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i startą skórkę z pomarańczy. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.
  7. Kaczkę pieczoną obłóż cząstkami pomarańczy, polej sosem i posyp listkami kolendry. Podawaj gorącą z ugotowanym na sypko ryżem oraz surówką z marchewki. Smacznego!

Zobacz więcej pomysłów na pieczoną kaczkę:

Kaczka w pomarańczach - przepis składniki i przygotowanie
Kaczka w pomarańczach - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintny, ale jednocześnie łatwy w przygotowaniu obiad!
Pieczona kaczka z owocami - przepis
Pieczona kaczka z owocami - przepis
Obrane jabłka można upiec razem z brzoskwiniami, a skórki włożyć do naszej wielkanocnej kaczki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)