Kaczka pieczona według przepisu babci Irenki nie jest trudna w przygotowaniu, ale jej przyrządzenie wymaga cierpliwości - danie musi pozostać w piekarniku przez kilka godzin. Błyskawiczne upieczenie kaczki niestety nie jest możliwe, ponieważ mięso musi stać się naprawdę miękkie i z łatwością odchodzić od kości.
Spis treści:
Kaczka pieczona najlepiej smakuje w towarzystwie owoców - to właśnie dlatego tak często przyrządza się ją z jabłkami, żurawiną, winogronami lub pomarańczami. Niektórzy pieką ją również z pigwą albo cytryną, ale wielu osobom nie odpowiada jej kwaskowy smak. My oprócz klasycznego wariantu z jabłkami, proponujemy też przepis na wersję w sosie karmelowym.
Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami
Mięso kaczki idealnie komponuje się ze smakiem jabłek - polecamy wybrać kwaśniejszą odmianę, np. antonówkę albo szarą renetę.
Składniki:
- tuszka kaczki o wadze 2 kg,
- 1 kg kwaśnych jabłek, np. antonówki, szarej renety,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Tuszkę umyj, osusz, natrzyj w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem.
- Połowę jabłek obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- Jabłka oprósz łyżką cukru i majerankiem, włóż do wnętrza kaczki i zaszyj otwór bawełnianą nicią.
- Kaczkę ułóż w brytfannie i wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Gdy kaczka się lekko przyrumieni, podlej ją odrobiną wody, przykryj pokrywką i piecz jeszcze przez 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę.
- Posmaruj wierzch kaczki pieczonej słoną wodą, aby jej skórka stała się dzięki temu jeszcze bardziej chrupiąca. Pozostałe jabłka przygotuj podobnie jak te do nadzienia i ułóż w brytfannie wokół kaczki pieczonej. Piecz jeszcze 20-30 minut. Podawaj w towarzystwie klusek śląskich, koniecznie polanych wytopionym podczas pieczenia kaczki tłuszczem.
fot. Kaczka pieczona z jabłkami wg przepisu babci Irenki/Adobe Stock, whitestorm
Przepis na kaczkę pieczoną w sosie karmelowym
Sos karmelowy to słodki dodatek, który wbrew pozorom pasuje nie tylko do deserów. Idealnie komponuje się również z daniem obiadowym jako delikatna glazura do mięsa.
Składniki:
- tuszka kaczki o wadze ok. 1 kg,
- 3 pomarańcze,
- 5 dag cukru,
- kawałek imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 dag masła,
- sos sojowy,
- olej,
- kolendra,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kaczkę natrzyj w środku i na zewnątrz posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Zwiąż nicią bawełnianą.
- Posmaruj olejem i włóż do brytfanny.
- Piecz przez 80 minut w temperaturze 180 stopni C, podlewając od czasu do czasu najpierw wodą, a następnie wytwarzającym się sosem.
- Kaczkę pieczoną wyjmij z sosu i pokrój na kawałki. Zostaw w cieple.
- Przygotuj sos: pomarańcze umyj, z jednej zetrzyj skórkę, z dwóch wyciśnij sok. Startą pomarańczę obierz i wytnij z niej cząstki bez białej skórki.
- Do sosu z pieczenia kaczki dodaj cukier, posiekany imbir i sok z pomarańczy. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i startą skórkę z pomarańczy. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.
- Kaczkę pieczoną obłóż cząstkami pomarańczy, polej sosem i posyp listkami kolendry. Podawaj gorącą z ugotowanym na sypko ryżem oraz surówką z marchewki. Smacznego!
fot. Kaczka pieczona w sosie karmelowym/Adobe Stock, 9parusnikov
Zobacz więcej pomysłów na kaczkę: