POLECAMY

Przepis Magdy Gessler na aromatyczną zupę gulaszową

Przepis na zupę gulaszową pochodzi z książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja". Zobacz, jak słynna restauratorka przygotowuje tradycyjne danie kuchni węgierskiej!
Przepis Magdy Gessler na aromatyczną zupę gulaszową fot. Fotolia

Zupa gulaszowa to popularne danie kuchni węgierskiej. Jej główne składniki to mięso oraz duża ilość papryki. Danie jest niezwykle rozgrzewające, a zgodnie z tradycją przyrządzano je w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. W wersji Magdy Gessler, zupa gulaszowa bazuje na pysznym schabie karkowym. Jeśli masz ochotę, do potrawy możesz dodać także pieczarki. Dzięki temu smak dania będzie nieco łagodniejszy.

Składniki na zupę gulaszową według Magdy Gessler:

  • kilogram schabu karkowego
  • 3 łyżki smalcu
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 4 pomidory
  • 3 upieczone papryki
  • 4 ziemniaki
  • kminek, sól

Na wywar mięsny do zupy gulaszowej:

  • gicz cielęca
  • nóżka wieprzowa

Na wywar z warzyw:

  • cebula
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 litr wody

Na zacierki do zupy gulaszowej:

  • jajko
  • mąka

​Zobacz też przepis na bogracz węgierski

Przepis na zupę gulaszową według Magdy Gessler:

  1. Kilogram schabu karkowego pokrój w kostkę i zamarynuj w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc.
  2. Dwie łyżki smalcu rozgrzej na patelni i wrzuć dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodaj mięso, które leciutko obsmażysz.
  3. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasyp je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem zagotuj, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw.
  4. Dalej dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodaj zacierki, które zagnieć z całego jajka i mąki.

Jak zagęścić zupę gulaszową?

Zupę zagęszczamy zwykle mąką lub śmietaną, która pasuje do każdego rodzaju warzywa. Co warto dodać do gulaszowej, aby nie popsuć smaku?

  • harissa - ostra pasta z papryczek pozwoli nie tylko nieco dodać tekstury zupie, ale podkreśli wyjątkowy smak mięsa
  • puree z ziemniaków- połączone ziemniaki z zupą utworzą gęstą pastę, która nada jej kremowej konsystencji - wystarczy wcześniej wymieszać dwa składniki i stopniowo dodać do całości
  • przecier pomidorowy- również passata lub przecier pomidorowy sprawdzi się tutaj jako naturalny zagęstnik

Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005

Na zlecenie Edipresse

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (24)
/3 tygodnie temu
fajna, taka pożywna i smaczna
/5 miesięcy temu
Zrobiłem według przepisu, wyszła super. Smaczna i pożywna.
/7 miesięcy temu
A ile tego wywaru mięsnego ma być? Bo warzywnego rozumiem 1 litr. Pozdrawiam.
POKAŻ KOMENTARZE (21)