Zupa gulaszowa przepis Magdy Gessler fot. Adobe Stock

Zupa gulaszowa - przepis Magdy Gessler

Zupa gulaszowa według przepisu Magdy Gessler przygotowywana jest na dwóch wywarach - mięsnym i warzywnym.
Weronika Kwaśniak / 08.04.2021 13:30
Zupa gulaszowa przepis Magdy Gessler fot. Adobe Stock

Zupa gulaszowa z przepisu Magdy Gessler bazuje na pysznym schabie karkowym. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej.

Główne składniki zupy gulaszowej to mięso oraz duża ilość papryki - tej świeżej i w proszku (słodkiej i ostrej). Danie jest niezwykle rozgrzewające, a zgodnie z tradycją przyrządzane jest w kociołku zawieszonym nad ogniskiem.

Jeśli masz ochotę, do zupy gulaszowej z przepisu Magdy Gessler możesz dodać także pieczarki, a przed podaniem doprawić zupę śmietaną - dzięki temu smak dania będzie nieco łagodniejszy.

Przepis na zupę gulaszową według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kilogram schabu karkowego,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 łyżek słodkiej papryki w proszku,
  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku,
  • 4 pomidory,
  • 3 upieczone papryki,
  • 4 ziemniaki,
  • kminek,
  • sól.

Na wywar mięsny do zupy gulaszowej:

  • gicz cielęca,
  • nóżka wieprzowa.

Na wywar z warzyw:

  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • 1 litr wody.

Na zacierki do zupy gulaszowej:

  • jajko,
  • mąka.

Sposób przygotowania:

  1. Kilogram schabu karkowego pokrój w kostkę i zamarynuj w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest bezpiecznikiem. Zostaw mięso na całą noc.
  2. Dwie łyżki smalcu rozgrzej na patelni i wrzuć dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodaj mięso i krótko je przesmaż.
  3. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok, zasyp je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem zagotuj, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw.
  4. Dalej dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki.
  5. Kiedy wszystko jest miękkie, dodaj zacierki, które zagnieć z całego jajka i mąki.
  6. Zupę gulaszową z przepisu Magdy Gessler podawaj ze świeżym, białym pieczywem.

Jak zagęścić zupę gulaszową?

Zupę zagęszczamy zwykle mąką lub śmietaną, która pasuje do każdego rodzaju warzywa. Co warto dodać do gulaszowej Magdy Gessler, aby nie popsuć smaku?

  • Harissę - ostra pasta z papryczek pozwoli nie tylko nieco dodać tekstury zupie, ale podkreśli wyjątkowy smak mięsa.
  • Puree ziemniaczane - ziemniaki połączone z zupą utworzą gęstą pastę, która nada jej kremowej konsystencji - wystarczy wcześniej wymieszać dwa składniki i stopniowo dodać do całości.
  • Przecier pomidorowy albo passatę - świetnie sprawdzą się tutaj jako naturalny zagęstnik.

Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005 -  treść opublikowano 01.07.2005 na zlecenie Edipresse

Więcej przepisów Magdy Gessler:

Kartoflanka Magdy Gessler - przepis na tradycyjną zupę
Kartoflanka Magdy Gessler - przepis na tradycyjną zupę
Kartoflanka Magdy Gessler zachwyca aromatem wieprzowych żeberek i boczku. Jej przygotowanie zajmie ci chwilę, ale pozwól by wywar gotował się dłużej niż 60 minut.
Dania wigilijne Magdy Gessler - zbiór przepisów na świąteczne potrawy
Dania wigilijne Magdy Gessler - zbiór przepisów na świąteczne potrawy
Dania wigilijne Magdy Gessler czerpią z polskiej tradycji, ale występują w nieco bardziej nowoczesnej wersji. Wśród nich znajdziesz przepisy na dania z ryb, pierogi, pieczone mięsa, zupy i ciasta świąteczne.
Zupa z dyni Magdy Gessler - przepis, składniki i przygotowanie
Zupa z dyni Magdy Gessler - przepis, składniki i przygotowanie
Przepis na zupę z dyni Magdy Gessler z książki „Kuchnia moja pasja” i różni się od klasycznego - sercem jest oczywiście dynia, lecz z dodatkiem śmietany kremówki, sera gruyer lub radamer, a bulion musi być drobiowy.
Jak zrobić focaccię i krem z pomidorów? Sprawdź porady Magdy Gessler!
Jak zrobić focaccię i krem z pomidorów? Sprawdź porady Magdy Gessler!
Magda Gessler zawitała w ostatnim odcinku do szczecińskiego "Rozmarynu". Natrafiła na włoskie potrawy, które ją rozczarowały. Sprawdź, jak przygotować je poprawnie, aby zaskoczyć domowników!
Przepisy wielkanocne Magdy Gessler - przepisy
Przepisy wielkanocne Magdy Gessler - przepisy
Sprawdź, co kreatorka smaków proponuje na wielkanocny stół!
Sałatka z kurczakiem - przepis Magdy Gessler
Sałatka z kurczakiem - przepis Magdy Gessler
Pyszna sałatka z kukurydzą i kurczakiem!
Sałatka Cezar - doskonała na każdą okazję! Sprawdź przepis Magdy Gessler!
Sałatka Cezar - doskonała na każdą okazję! Sprawdź przepis Magdy Gessler!
Podaj ją do obiadu albo jako samodzielne danie. Na każdą okazję, o każdej porze dnia - sałatka Cezar zawsze smakuje wyśmienicie! Zrób ją według przepisu Magdy Gessler!
Schabowy - przepis Magdy Gessler
Schabowy - przepis Magdy Gessler
Magda Gessler ujawnia sekret podwójnego schabowego!
Rosół - przepis Magdy Gessler
Rosół - przepis Magdy Gessler
Warto wzbogacić go subtelną nutą żurawiny!
Pieczeń wieprzowa w ziołach - przepis Magdy Gessler
Pieczeń wieprzowa w ziołach - przepis Magdy Gessler
Aromatyczne mięso wieprzowe i subtelny smak ziół.
Flaki - przepis Magdy Gessler
Flaki - przepis Magdy Gessler
Tradycyjna potrawa - flaki po warszawsku!