Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs

Sos z podgrzybków możesz przygotować ze świeżych grzybów lub mrożonych. Dodatek cebuli i śmietany powoduje, że sos z podgrzybków ma ciekawy smak i aromat - pasuje do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kasz. Dania z grzybami są pełne smaku umami.
Edyta Liebert / 18.09.2020 08:09
DRUKUJ PRZEPIS
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g podgrzybków,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka wody lub domowego bulionu,
  • 2 łyżki mąki, 
  • 3 łyżki śmietany,
  • natka pietruszki.
Przygotowanie:

Nie daj się jesiennej nudzie - sezon na grzyby pozwala na wykreowanie grzybowych arcydzieł: grzybki marynowane, pyszne makarony czy właśnie sos z podgrzybków, to smaki które warto serwować na co dzień i od święta.

Sos z podgrzybków tylko w teorii wydaje się pracochłonny, bo w wyobraźni widzi się proces zbierania, oczyszczania, osuszania i sprawdzania grzybów. 

Warto jednak przebrnąć przez ten mniej satysfakcjonujący etap i zacząć planować, co można zrobić z grzybów - a propozycji jest naprawdę wiele. Choć uwielbiamy grzyby w śmietanie za aksamitną konsystencję, serce skradł nam sos z podgrzybków

Połączenie oczywistych dodatków daje nieoczywisty finisz, który wybornie smakuje do mięsnego, bądź wegetariańskiego obiadu.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Masło rozgrzej i podsmaż na nim grzyby i cebulę.
  3. Wodę wlej do garnka i dodaj kostkę rosołową oraz grzyby z cebulą. Przypraw do smaku.
  4. Gotuj ok. 20 minut. Śmietanę rozmieszaj z mąką i wlej do sosu. Zagotuj. Sos z podgrzybków podawaj na gorąco.

Wypróbuj także: Sos z suszonych grzybówKrokiety z kapustą i grzybamiAromatyczna zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA