Polędwiczki wieprzowe to bardzo smaczne mięso. Chociaż niektórzy uważają je za wyjątkowo nudne, według nas warto je przygotowywać na wiele sposobów. Polędwiczki w sosie musztardowym lub z warzywami z pewnością będą doskonałym daniem na rodzinnym obiedzie!
Spis treści
Polędwiczki duszone
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa (ok. 30 dag),
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- cebula,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- zioła.
Przygotowanie
- Polędwicę umyj, osusz i pokrój w plastry. Papryki umyj, oczyść z pestek i pokrój w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i szybko podsmaż. Przypraw.
- Podlej odrobiną wody i duś przez 20 minut. Gdy będą już prawie miękkie, dodaj paprykę i cebulę.
- Podduś chwilkę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/3 szklanki zimnej wody, wlej do gulaszu i doprowadź do wrzenia.
- Najlepiej serwować z puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Składniki:
- 400 g polędwicy wieprzowej,
- 1/2 cebuli,
- łyżka oleju,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 250 g grzybów,
- 1/2 szklanki gorącego bulionu,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
- Mięso oczyść z błonek i pokrój na plastry. Dopraw solą, papryką, a także pieprzem.
- Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulkę.
- Teraz na tłuszcz wrzuć polędwicę i smaż przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
- Grzyby umyj, osusz i pokrój. Gdy będzie już przyrumieniona, dorzuć je na patelnię.
- Smaż przez kilka minut, aż grzyby zmiękną. Dolej gorący bulion, gotuj przez 3 minuty.
- Teraz do sosu dolej śmietanę. Gotuj, aż całość zabulgocze i zgęstnieje.
- Gotowe polędwiczki z sosem posyp posiekaną natką pietruszki. Danie najlepiej smakuje z dowolną kaszą lub ziemniakami.
W cieście francuskim
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 800 g),
- sól,
- pieprz,
- czosnek,
- majeranek,
- olej,
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
- jajko.
Przygotowanie
- Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki. Natrzyj przyprawami: solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Ostudź.
- Ciasto francuskie pokrój na prostokąty takie, aby dało się zawinąć w nie kawałki mięsa.
- Na cieście układaj polędwiczki, tak by po zawinięciu zostało 2-3 cm zapasu ciasta z każdej strony.
- Końcówki zwiń, tak jak papierki od cukierków.
- Ułóż na płaskiej blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną wody i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20-30 minut, aż ciasto stanie się złociste.
fot. Adobe Stock
Miękkie za każdym razem – 7 porad
Marynaty – nie kupuj wstępnie przyprawionych mięs. Zawartość sodu oraz środków konserwujących zabija kruchość i miękkość kawałka mięsa. Przygotuj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i miód – to jedna z najprostszych marynat
Ścięgno – odetnij kawałek o srebrzystym zabarwieniu. Przytnij jak najbliżej mięsa tak, aby pozostawić jak najwięcej czerwonej części mięśnia. Pieczenie razem ze ścięgnem jest błędem – mięso za każdym razem będzie ciągnące i twarde
Przyprawy – jedną z najlepszych mieszanek jest kombinacja: cukru, kuminu, słodkiej papryki, suszonego czosnku i cebuli oraz soli i pieprzu. Wydobywa z mięsa jego naturalną słodycz i delikatny smak
Solanka – jeżeli wcześniej planujesz obiady, warto odstawić polędwiczkę do kąpieli solnej przynajmniej na 24 godziny. W ten sposób skruszeje i wyostrzą się pozostałe smaki.
Grillowanie – przed włożeniem na rozgrzany ruszt, wyjmij mięso przynajmniej na 30 minut do ocieplenia. W ten sposób wypiecze się szybciej i równomierniej
Termometr – podczas pieczenia polędwiczka wieprzowa może szybko wyschnąć i zrobić się łykowata. Spowodowane jest to małą zawartością tłuszczu. Istotne jest, aby upiec ją w wyższej temperaturze, jak najszybciej, dzięki temu nie wypłyną soki nawilżające całość
Leżakowanie – po wyjęciu z piekarnika odłóż ją do schłodzenia, aż woda lekko odparuje i kawałek uzyska temperaturę około 60 stopni Celsjusza. Wyłóż je na kratkę, jeżeli zależy ci na czasie