Reklama

Polędwiczki wieprzowe to bardzo smaczne mięso. Chociaż niektórzy uważają je za wyjątkowo nudne, według nas warto je przygotowywać na wiele sposobów. Polędwiczki w sosie musztardowym lub z warzywami z pewnością będą doskonałym daniem na rodzinnym obiedzie!

Reklama

Spis treści

  1. Przepis podstawowy
  2. W sosie grzybowym
  3. W cieście francuskim
  4. Co zrobić, by było miękkie?

Polędwiczki duszone

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 30 dag),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • cebula,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • zioła.

Przygotowanie

  1. Polędwicę umyj, osusz i pokrój w plastry. Papryki umyj, oczyść z pestek i pokrój w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej i szybko podsmaż. Przypraw.
  3. Podlej odrobiną wody i duś przez 20 minut. Gdy będą już prawie miękkie, dodaj paprykę i cebulę.
  4. Podduś chwilkę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/3 szklanki zimnej wody, wlej do gulaszu i doprowadź do wrzenia.
  5. Najlepiej serwować z puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Składniki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej,
  • 1/2 cebuli,
  • łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 250 g grzybów,
  • 1/2 szklanki gorącego bulionu,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

  1. Mięso oczyść z błonek i pokrój na plastry. Dopraw solą, papryką, a także pieprzem.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulkę.
  3. Teraz na tłuszcz wrzuć polędwicę i smaż przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Grzyby umyj, osusz i pokrój. Gdy będzie już przyrumieniona, dorzuć je na patelnię.
  5. Smaż przez kilka minut, aż grzyby zmiękną. Dolej gorący bulion, gotuj przez 3 minuty.
  6. Teraz do sosu dolej śmietanę. Gotuj, aż całość zabulgocze i zgęstnieje.
  7. Gotowe polędwiczki z sosem posyp posiekaną natką pietruszki. Danie najlepiej smakuje z dowolną kaszą lub ziemniakami.

W cieście francuskim

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 800 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • majeranek,
  • olej,
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
  • jajko.

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki. Natrzyj przyprawami: solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Ostudź.
  3. Ciasto francuskie pokrój na prostokąty takie, aby dało się zawinąć w nie kawałki mięsa.
  4. Na cieście układaj polędwiczki, tak by po zawinięciu zostało 2-3 cm zapasu ciasta z każdej strony.
  5. Końcówki zwiń, tak jak papierki od cukierków.
  6. Ułóż na płaskiej blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną wody i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20-30 minut, aż ciasto stanie się złociste.
fot. Adobe Stock

Miękkie za każdym razem – 7 porad

Marynaty – nie kupuj wstępnie przyprawionych mięs. Zawartość sodu oraz środków konserwujących zabija kruchość i miękkość kawałka mięsa. Przygotuj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i miód – to jedna z najprostszych marynat

Ścięgno – odetnij kawałek o srebrzystym zabarwieniu. Przytnij jak najbliżej mięsa tak, aby pozostawić jak najwięcej czerwonej części mięśnia. Pieczenie razem ze ścięgnem jest błędem – mięso za każdym razem będzie ciągnące i twarde

Przyprawy – jedną z najlepszych mieszanek jest kombinacja: cukru, kuminu, słodkiej papryki, suszonego czosnku i cebuli oraz soli i pieprzu. Wydobywa z mięsa jego naturalną słodycz i delikatny smak

Solanka – jeżeli wcześniej planujesz obiady, warto odstawić polędwiczkę do kąpieli solnej przynajmniej na 24 godziny. W ten sposób skruszeje i wyostrzą się pozostałe smaki.

Grillowanie – przed włożeniem na rozgrzany ruszt, wyjmij mięso przynajmniej na 30 minut do ocieplenia. W ten sposób wypiecze się szybciej i równomierniej

Termometr – podczas pieczenia polędwiczka wieprzowa może szybko wyschnąć i zrobić się łykowata. Spowodowane jest to małą zawartością tłuszczu. Istotne jest, aby upiec ją w wyższej temperaturze, jak najszybciej, dzięki temu nie wypłyną soki nawilżające całość

Reklama

Leżakowanie – po wyjęciu z piekarnika odłóż ją do schłodzenia, aż woda lekko odparuje i kawałek uzyska temperaturę około 60 stopni Celsjusza. Wyłóż je na kratkę, jeżeli zależy ci na czasie

Zobacz więcej przepisów na polędwiczki wieprzowe:

Reklama
Reklama
Reklama