Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 800 g schabu bez kości,
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (może być suszony),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy,
- woda.
Przygotowanie:
Schab z pieczarkami jest soczysty, kruchy i aromatyczny. Będzie pasował do ziemniaków, różnego rodzaju kasz czy klusek śląskich. Wystarczy dodać sałatkę, by mieć pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny.
Jak zrobić schab z pieczarkami?
- Mięso opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Pieczarki obierze skórki, a następnie pokój w grube plasterki. To samo zrób z cebulą.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Obsmaż schab z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni.
- Na tej samej patelni obsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dorzuć pieczarki. Dodaj przyprawy.
- Schab ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj pieczarki z cebulą. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu. Dolej około 3/4 szklanki gorącej wody.
- Piecz mięso w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.
Inne przepisy na schab:
Schab w sosie własnym - przepis
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis
Roladki schabowe ze szpinakiem
Schab gotowany 10 minutowy