Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 800 g schabu bez kości,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (może być suszony),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • woda.
Reklama
Przygotowanie:

Schab z pieczarkami jest soczysty, kruchy i aromatyczny. Będzie pasował do ziemniaków, różnego rodzaju kasz czy klusek śląskich. Wystarczy dodać sałatkę, by mieć pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić schab z pieczarkami?

  1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Pieczarki obierze skórki, a następnie pokój w grube plasterki. To samo zrób z cebulą.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Obsmaż schab z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni.
  4. Na tej samej patelni obsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dorzuć pieczarki. Dodaj przyprawy.
  5. Schab ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj pieczarki z cebulą. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu. Dolej około 3/4 szklanki gorącej wody.
  6. Piecz mięso w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.
Reklama

Inne przepisy na schab:
Schab w sosie własnym - przepis
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis
Roladki schabowe ze szpinakiem
Schab gotowany 10 minutowy

Reklama
Reklama
Reklama