Zupa z czerwonej soczewicy. Idealny szybki i sycący obiad

Zupa z czerwonej soczewicy to ekspresowe danie, które zasmakuje każdemu niejadkowi. Jest bardzo treściwa i bogata w warzywa.
Urszula Wilczkowska / 16.01.2020 10:55
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa z czerwonej soczewicy. Idealny szybki i sycący obiad fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta ziaren kminu rzymskiego,
  • 150 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 marchewki,
  • 200 g różyczek kalafiora,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Zupa z czerwonej soczewicy gotuje się zaledwie 20 minut, a jest smaczna i bardzo zdrowa. Do tego jest baardzo sycąca – z powodzeniem zastąpi cały obiad. Dodaj do niej ulubionych warzyw i jedz z ciemnym chlebem. Możesz też przygotować bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej.

Uważaj, by nie rozgotować czerwonej soczewicy, ponieważ bardzo łatwo się rozpada. Gdyby jednak tak się stało, dodaj kilka ugotowanych ziemniaków i zmiksuj ją na krem. Jak przygotować zupę z czerwonej soczewicy?

  1. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij drobno pokrojoną cebulkę.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i chwilę podgrzewaj. Dodaj do garnka soczewicę i warzywa, zalej bulionem oraz przecierem pomidorowym. Gotuj przez około 20 minut, po czym dopraw według potrzeby solą i pieprzem.
  3. Podawaj z kromką ciemnego pieczywa i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

Więcej przepisów na zupy:
Grochówka z boczkiem
Krem z buraków
Żurek z ziemniakami
Rosół z kaczki

DRUKUJ PRZEPIS