Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g cukru pudru,
- domowa przyprawa do piernika.
Przygotowanie:
Maślane ciasteczka świąteczne z dodatkiem korzennej przyprawy do piernika są idealne na Boże Narodzenie.
Są kruche, aromatyczne i wszystkim smakują. Warto zaopatrzyć się w foremki o świątecznych kształtach: choinek, gwiazdek, bałwanków, reniferów, itp.
- Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki.
- Utrzyj masło z jajkiem i z cukrem pudrem, używając miksera.
- Stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, nadal miksując.
- Gładką masę wyjmij z miksera i zagnieć dłońmi.
- Zwiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto. Wycinaj ciasteczka, używając foremek.
- Piecz przez około 15 minut w piekarniku o temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Gotowe ciasteczka świąteczne możesz udekorować. Tu znajdziesz przepis na idealny lukier.
Oto więcej przepisów na świąteczne słodkości:
Keks - przepis na ciasto z bakaliami
Jak zrobić pierniki?
Makowiec na kruchym cieście - przepis