Ciasteczka świąteczne - łatwy przepis na pyszny świąteczny przysmak

Bez ciasteczek świątecznych nie ma świąt Bożego Narodzenia! Te z naszego przepisu są chrupiące i korzenne, doskonale pasują do kawy lub herbaty.
Małgorzata Machnicka / 12.11.2021 11:26
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasteczka świąteczne - łatwy przepis na pyszny świąteczny przysmak fot. Adobe Stock, kobeza
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Przygotowanie:

Maślane ciasteczka świąteczne z dodatkiem korzennej przyprawy do piernika są idealne na Boże Narodzenie.

Są kruche, aromatyczne i wszystkim smakują. Warto zaopatrzyć się w foremki o świątecznych kształtach: choinek, gwiazdek, bałwanków, reniferów, itp.

  1. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Utrzyj masło z jajkiem i z cukrem pudrem, używając miksera.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, nadal miksując.
  4. Gładką masę wyjmij z miksera i zagnieć dłońmi.
  5. Zwiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut.
  6. Rozwałkuj ciasto. Wycinaj ciasteczka, używając foremek.
  7. Piecz przez około 15 minut w piekarniku o temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  8. Gotowe ciasteczka świąteczne możesz udekorować. Tu znajdziesz przepis na idealny lukier.

Oto więcej przepisów na świąteczne słodkości:
Keks - przepis na ciasto z bakaliami
Jak zrobić pierniki?
Makowiec na kruchym cieście - przepis

DRUKUJ PRZEPIS