Podstawą każdego przepisu na naleśniki jest idealne ciasto. Istnieją różne szkoły, ale zazwyczaj przyrządza się je ze szklanki mąki, 2 jajek, szklanki mleka, szczypty soli i wody gazowanej. Ciasto na naleśniki powinno "odpoczywać" przed smażeniem przez 30 minut. Naleśniki amerykańskie (czyli pancakes) przyrządzamy z 2 szklanek mąki, 2 jajek, 1 i 1/2 szklanki mleka, 75 g roztopionego masła, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, 3 łyżek cukru i szczypty soli. Pancakes zazwyczaj serwuje się jako naleśniki na słodko, ale te klasyczne równie często przygotowujemy na słono lub na ostro.
W naszym zbiorze znajdziesz aż 75 pomysłów na to, jak zrobić naleśniki!
Ciasto na naleśniki
Składniki do ciasta naleśnikowego (na około 10 naleśników) to:
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- szczypta soli,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka cukru (jeśli chcesz przygotować naleśniki na słodko).
Mąkę przesiej do miski. Dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka oraz sól. Wsyp też cukier, jeśli chcesz przyrządzić naleśniki na słodko. Wszystko razem zmiksuj, aż powstanie gładka masa. Jeśli masz czas, odstaw ciasto na naleśniki na około 30 minut, aby "odpoczęło".
Masło rozpuść na patelni. Smaż naleśniki z obu stron, aż będą zarumienione. Dobrze jest użyć specjalnej patelni, na której przyrządzanie tego dania jest o wiele prostsze.
Jak zrobić naleśniki? Zobacz też nasze video
Naleśniki amerykańskie (pancakes)
Składniki na naleśniki amerykańskie (około 8-10 sztuk) to:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 75 g roztopionego masła,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli.
Mąkę przesiej z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej miseczce roztrzep trzepaczką jajka, połącz je z roztopionym masłem oraz mlekiem. Wymieszaj płynne składniki z sypkimi - lepiej nie używaj miksera, ale rózgi kuchennej. Smaż z obu stron, aż puszyste naleśniki amerykańskie staną się złote.
Zobacz więcej przepisów kuchni amerykańskiej
Naleśniki na słono
Naleśniki ze szpinakiem to pomysł na szybki i smaczny obiad. Farsz możesz przygotować z:
- 45 dag szpinaku (może być mrożony),
- 3 łyżek masła,
- 5 dag sera feta,
- 10 dag sera żółtego,
- 3 łyżek śmietany 18%,
- soli,
- pieprzu,
- gałki muszkatołowej.
Smaż na rozgrzanym maśle szpinak, najlepiej przez 4-5 minut. Wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser żółty zetrzyj na tarce, a fetę pokrój w drobną kostkę. Dorzuć je na patelnię. Przesmaż, aż ser żółty się rozpuści. Gotowym farszem nadziewaj naleśniki.
Zobacz więcej przepisów na dania ze szpinaku
Inne pomysły na pyszne naleśniki na słono to np. naleśniki po meksykańsku, naleśniki z kurczakiem, naleśniki z pieczarkami, naleśniki z warzywami, naleśniki z mięsem mielonym, naleśniki z sezamem i łososiem lub naleśniki z sosem kurkowym - wszystkie te przepisy znajdziesz poniżej!
Naleśniki na słodko
Jeśli chcesz, aby twoje naleśniki miały formę deserową, przygotuj naleśniki z serem. Składniki to:
- 30 dag sera białego,
- łyżka śmietany,
- 2 żółtka,
- cukier wanilinowy.
Ser wymieszaj i ugnieć ze śmietaną, cukrem oraz żółtkami. Usmażone wcześniej naleśniki smaruj farszem i zwijaj. Taki deser warto zapiec jeszcze w piekarniku - wystarczy dosłownie 10 minut!
Inne pomysły na naleśniki na słodko to: naleśniki z jabłkami, naleśniki z truskawkami, naleśniki z bananami, a także naleśniki czekoladowe. Wszystkie przepisy (a także wiele innych) znajdziesz poniżej!
Naleśniki bezglutenowe
Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, możesz przygotować naleśniki z mąki kukurydzianej. Składniki na 6 sztuk to:
- 300 ml mleka,
- 40 g skrobi kukurydzianej,
- 160 g mąki kukurydzianej,
- 2 jajka,
- 1-2 łyżeczki cukru.
Skrobię, mąkę kukurydzianą i cukier wsyp do miski. Wlewaj powoli mleko, ciągle mieszając masę. Najlepiej robić to trzepaczką, aby nie powstały żadne grudki. Dodaj pojedynczo jajka, nadal mieszając ciasto. Teraz odstaw je na 10-15 minut. Naleśniki z mąki kukurydzianej smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą przyrumienione.
Zobacz więcej na temat diety bezglutenowej
Inny pomysł na dietetyczne naleśniki bez glutenu? Spróbuj przyrządzić naleśniki gryczane. Składniki na 15 sztuk to:
- 100 g mąki gryczanej,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 300 ml mleka (dowolnego - jeśli nie tolerujesz również laktozy, może być to np. mleko sojowe),
- 30 g roztopionego masła.
Mąkę wsyp do miski i dodaj mleko, sól oraz jajka. Zmiksuj i dodaj rozpuszczone masło, ponownie zmiksuj. Odstaw na 30-40 minut. Po upływie wyznaczonego czasu masę na naleśniki z mąki gryczanej lekko wymieszaj i smaż z obu stron.
Gdy wiesz już, jak zrobić ciasto na naleśniki, zerknij na 75 pomysłów na farsz - wśród naszych inspiracji znajdziesz też np. naleśniki zapiekane.
Sprawdź więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl: setki przepisów