Składniki:
- 25 dag sera typu feta
- 3 mięsiste obrane pomidory
- papryka
- cukinia
- szklanka osączonej kukurydzy
- cebula
- jajko
- 1/2 szklanki kremówki
- 3 łyżki sklarowanego masła
- łyżka startego żółtego sera
- łyżka posiekanej natki
- pieprz lub ostra papryka
- sól
Przygotowanie:
1. Pomidory pokrój w drobną kostkę.
2. Paprykę opiecz w piekarniku, włóż do torebki foliowej.
3. Po 5 min wyjmij, obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne, miąższ posiekaj.
4. Razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w cienkie słupki cukinią zeszklij na połowie rozgrzanego masła.
5. Dodaj osączoną kukurydzę, pomidory i smaż mieszając, aż odparuje nadmiar płynu.
6. Następnie wlej śmietanę zmiksowaną z jajkiem, starannie wymieszaj, zdejmij z ognia.
7. Przestudź, wymieszaj z pokruszoną fetą i posiekaną zieleniną, dopraw farsz do smaku papryką lub pieprzem i solą.
8. Naleśniki (uniwersalne lub usmażone z obu stron gryczane) z tym farszem obsmaż na reszcie masła na patelni lub ułóż w natłuszczonym naczyniu.
9. Posyp żółtym serem i zapiecz.