Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:- szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- jajko
- cukier waniliowy
- łyżka kakao
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 10 dag sera mascarpone
- 10 dag lekko osączonego serka wiejskiego
- łyżka miodu akacjowego
- 10 dag jagód
- lody wiśniowe lub waniliowe
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj w miseczce z kakao i cukrem waniliowym. Wlej mleko wymieszane z jajkiem, wymieszaj lub zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na 30 min do lodówki.
2. Oba sery wymieszaj z miodem. Jagody oczyść i bardzo dokładnie opłucz pod strumieniem letniej wody, osusz delikatnie na papierowym ręczniku. Na rozgrzanym oleju usmaż 4 naleśniki. Lekko przestudź. Posmaruj serkiem, posyp jagodami, zwiń w rulon. Każdy naleśnik przekrój na cztery. Podawaj z kulkami lodów, oprószone cukrem pudrem.
2. Oba sery wymieszaj z miodem. Jagody oczyść i bardzo dokładnie opłucz pod strumieniem letniej wody, osusz delikatnie na papierowym ręczniku. Na rozgrzanym oleju usmaż 4 naleśniki. Lekko przestudź. Posmaruj serkiem, posyp jagodami, zwiń w rulon. Każdy naleśnik przekrój na cztery. Podawaj z kulkami lodów, oprószone cukrem pudrem.