Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka mąki
- 2 szklanki wody gazowanej
- jajko
- szczypta soli
- łyżka masła
- 2 łyżki roztopionego masła
Na nadzienie:
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 10 dag cukru pudru
- 5 dag masła
- kieliszek rumu
- kilka łyżek rodzynek
- łyżka śmietany
Na sos:
- gorzka czekolada
- kieliszek rumu
- łyżka kremówki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na naleśniki a la Gundel!
- Mąkę przesiej, dodaj do niej jajko, łyżkę rozpuszczonego masła, wsyp szczyptę soli i wlej tyle wody, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Dokładnie wymieszaj albo zmiksuj, odstaw na 15 minut.
- Patelnię rozgrzej i usmaż na tłuszczu cienkie naleśniki.
- Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszaj.
- Posmaruj nim naleśniki, zwiń w rulony.
- Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
- Posmaruj na wierzchu masłem i zapiekaj 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
- Na sos stop czekoladę w kąpieli wodnej (w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą).
- Dodaj rum i śmietanę, wymieszaj.
- Sos powinien być gładki, lśniący, niezbyt gęsty. Polej nim gorące naleśniki.