Chociaż pojęcie „pyszny obiad” dla większości oznacza aromatyczny kotlet z ziemniakami oraz sycącą zupę, nie należy zapominać, że równie smaczne danie można przyrządzić też w wersji na słodko.
Dla wielu prawdziwy smak dzieciństwa to kluski leniwe czy pierogi z truskawkami. Owoce można zastąpić również jagodami, borówkami, ale umówmy się: pierogi z serem czy nadzieniem owocowym wymagają poświęcenia czasu i są pracochłonne.
Z kolei np. leniwe możesz przyrządzić w duecie z malinowym sosem, jesienią wykonać je nie tylko z twarogu, lecz także z puree z dyni i cynamonu. To obiad na słodko, którego nie powinno zabraknąć na jesiennym stole. Podobnie jak kultowego przysmaku: makaronu z serem białym, który warto osłodzić nie cukrem, a np. miodem i musem gruszkowym.
Leniwe z dynią
Leniwe uchodzą za banalny i mało efektowny pomysł na szybki obiad na słodko, a niesłusznie. Można je urozmaicić dodatkami, wzbogacić ciasto na leniwe o puree z dyni czy do mąki dosypać spirulinę, która doda im zielonego koloru, a nie zmieni zbytnio smaku lub np. liofilizowane owoce w proszku.
Składniki:
- 150 g gęstego puree z dyni,
- 200 g mąki orkiszowej jasnej (przyda się też ok. 75 g do posypania),
- 280 g twarogu półtłustego,
- 2 jajka (osobno białka i żółtka),
- cynamon,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Puree przygotuj zgodnie z przepisem na idealne puree z dyni i odsącz z wody, powinno być dość suche i mięsiste.
- Biały ser wymieszaj z żółtkami, cynamonem, rozgnieć widelcem. Dodaj ostudzoną dynię.
- Do mokrych składników dodaj mąkę, by powstało lepkie ciasto, ale nie mokre. Białka ubij na sztywno.
- W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj odrobinę oleju. Ciasto na leniwe z dynią podziel na części i zrób wałeczki o grubości ok. 3 cm.
- Wałeczki ciasta podsypuj mąką, odkrawaj skośne „kopytka” i obtaczaj w niezbyt dużej ilości mąki. Wrzucaj przy pomocy szpatułki do gotującej się wody. Po wypłynięciu ich na wierzch gotuj jeszcze 3 min.
- Na patelni rozpuść masło z bułką i podsmaż na nich leniwe.
fot. Adobe Stock
Prosty makaron z serem na słodko
Składniki:
- 400 g sera twarogowego,
- 400 g makaronu,
- 30 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 100 g śmietany.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
- Makaron wrzuć z powrotem do garnka, włóż masło i wymieszaj, aż tłuszcz się rozpuści.
- Do makaronu dodaj cukier i śmietanę (możesz zastąpić cukier miodem).
- Widelcem rozkrusz ser i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj.
- Makaron z serem białym możesz podawać z owocami, np. ciepłym musem malinowym.
fot. Adobe Stock
Przepis na naleśniki z czekoladą
Klasyczne naleśniki z serem można urozmaicić dodatkiem kakao. Ciasto na naleśniki po mieszaniu musi „odpocząć” ok. 20 minut, by składniki się połączyły, ale to i tak szybki pomysł na obiad na słodko, a przynajmniej na np. drugie danie po sycącej zupie. Koniecznie przygotuj serowy farsz lub mus bananowy - świetnie skomponuje się z czekoladową nutą.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 30 g kakao,
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki wody mineralnej,
- 1 jajo,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- 300 g sera półtłustego (twarogu),
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
- Jajko ubij z solą i mlekiem.
- Dodaj mąkę wymieszaną z kakao i olej. Na końcu wlej wodę i lekko wymieszaj. Odczekaj 20 minut.
- Rozgrzej patelnię z symboliczną ilością oleju i wylewaj ciasto na patelnię. Smaż naleśniki do uzyskania przez nie złocistego koloru. Powinny być dość cienkie i elastyczne.
- Przygotuj nadzienie serowe do naleśników: widelcem rozdrobnij ser, dodaj śmietanę i cukry. Smaruj nim naleśniki i zwijaj w rulony lub trójkąty.
fot. Adobe Stock
Zobacz 31 przepisów na obiad na słodko: