Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- ok. 1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 3-4 jajka
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 50 dag mascarpone lub kremowego twarożku
- 4 łyżki kremówki
- po 30 g gorzkiej i mlecznej czekolady
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej lub 4 łyżki wiśni z syropu, ew. gęstej konfitury
- cukier do smaku
- ew. szczypta chili
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na naleśniki z mascarpone!
- Zmiksuj żółtka z mlekiem i wodą, po czym z powoli dodawaną przesianą mąką i prawie całym cukrem pudrem.
- Ciasto delikatnie wymieszaj z pianą z białek z dodatkiem cukru waniliowego i reszty cukru pudru.
- Mieszaj ciasto przed smażeniem każdej porcji.
- Czekoladę stop w kąpieli wodnej.
- Wymieszaj z kremówką, twarożkiem, miodem, skórką pomarańczową lub osączonymi wiśniami, ewentualnie odrobiną chili i - jeśli trzeba - dosłodź cukrem.
- Rozsmaruj farsz na ciepłych naleśnikach biszkoptowych, złóż je na pół i jeszcze raz na pół i udekoruj (np. bitą śmietaną, oprószoną czekoladą w proszku, z pasującymi do farszu owocami - np. mandarynkami z puszki, kandyzowanymi wisienkami).
- Możesz podawać z kulką lodów.