Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Nadzienie:
- 16 plasterków szynki
- 8 jajek
- 8 łyżek tartego żółtego sera
- 2 mięsiste pomidory
- pieprz
- sól
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 2 małe jajka
- łyżka oliwy
- ok. 3 szklanek letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zobacz przepis na naleśniki galettes!
- Mąkę wymieszaj z solą i zmiksuj z taką ilością wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Dodaj oliwę, jajka i zmiksuj.
- Przykryj, chłodź 1-2 godz.
- Przed smażeniem ciasto ponownie wymieszaj, jeśli jest za gęste, dodaj trochę wody.
- Smaż cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Jeśli jednak warstwa ciasta będzie grubsza, naleśnik trzeba usmażyć z obu stron (z drugiej krócej).
- Jajka umyj, wytrzyj.
- Pomidory sparz, obierz, pokrój na plasterki.
- Każdy plasterek szynki przekrój w poprzek na pół.
- Na wierzchu zaczynającego się smażyć cienkiego naleśnika, rozsmaruj białko jednego jajka.
- Gdy lekko się zetnie, na środek placka wyłóż żółtko, lekko posyp je solą i pieprzem, a po bokach połóż po kawałku szynki i pomidora.
- Posyp serem, po czym złóż dwa boki naleśnika do środka tak, by nie przykryły żółtka.
- Potem szybko tak samo zawiń górną i dolną część naleśnika.
- Zawinięte fragmenty naleśnika posmaruj pędzelkiem zamoczonym w rozpuszczonym maśle, zsuń naleśnik na talerz i podawaj.