Składniki:
Ciasto:- 20 dag mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka gazowanej wody
- 3 łyżki oleju
- sól
- 45 dag rozmrożonego szpinaku w liściach
- 3 łyżki masła
- 5 dag sera feta
- 10 dag sera żółtego
- 5 dag orzeszków piniowych
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 puszki krojonych pomidorów
- posiekana papryczka chili
- 2 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta cukru, soli i pieprzu
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Z podanych składników przygotuj gładkie ciasto na naleśniki.
2. Odstaw ciasto na 20 minut.
3. W rondelku rozgrzej olej, wlej pomidory, dodaj czosnek, chili, zioła, cukier, sól i pieprz.
4. Wszystko razem duś, aż sos zgęstnieje.
5. Na dużej patelni rozgrzej masło, wsyp orzeszki i lekko przesmaż.
6. Włóż osączony szpinak, smaż jednocześnie mieszając (najlepiej przez około 4 minuty).
7. Wlej śmietanę, dopraw pieprzem, gałką i szczyptą soli.
8. Pokrój w kostkę ser żółty i feta, dodaj do farszu.
9. Usmaż 12 cienkich naleśników, nałóż farsz, zwiń w ruloniki.
10. Naleśniki polej sosem.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
2. Odstaw ciasto na 20 minut.
3. W rondelku rozgrzej olej, wlej pomidory, dodaj czosnek, chili, zioła, cukier, sól i pieprz.
4. Wszystko razem duś, aż sos zgęstnieje.
5. Na dużej patelni rozgrzej masło, wsyp orzeszki i lekko przesmaż.
6. Włóż osączony szpinak, smaż jednocześnie mieszając (najlepiej przez około 4 minuty).
7. Wlej śmietanę, dopraw pieprzem, gałką i szczyptą soli.
8. Pokrój w kostkę ser żółty i feta, dodaj do farszu.
9. Usmaż 12 cienkich naleśników, nałóż farsz, zwiń w ruloniki.
10. Naleśniki polej sosem.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"