Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:- 1/2 szklanki mąki
- duże jajko
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki koncentratu buraczanego
- 3 łyżki oleju
- 30 dag ugotowanych ziemniaków
- 15 dag oscypka
- 1/2 pęczka dymki
- 3 duże pieczarki
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na czerwone naleśniki!
- Składniki na ciasto dokładnie zmiksuj, wlej olej.
- Usmaż 4 duże naleśniki.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z pokrojoną dymką i 10 dag startego oscypka.
- Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- Farszem wypełnij naleśniki.
- Zwiń w podobny sposób jak gołąbki.
- Krokiety ułóż w natłuszczonej foremce.
- Pieczarki pokrój w plasterki, przesmaż na maśle, rozłóż na krokietach, posyp resztą startego sera, oprósz pieprzem.
- Całość polej stopionym masłem.
- Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C.