Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 16 dag mąki
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- 125 ml wody
- olej do smażenia
Na nadzienie:
- 250 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru pudru
- 50 dag owoców
Przygotowanie:
Zobacz przepis na naleśniki z owocami!
- Żółtka oddziel od białek, roztrzep z mlekiem, mąką, solą i wodą.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
- Porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną i posmarowaną tłuszczem patelnię.
- Smaż z obu stron puszyste placki.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Owoce obierz, a jeśli trzeba pokrój na małe kawałki.
- Biskwity wypełnij bitą śmietaną i owocami, składaj na pół.
- Posyp cukrem pudrem.