Składniki:
Nadzienie:
- 50 dag upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki natki
- biała część pora
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki pokruszonego tymianku
- szczypta szałwii
- pieprz
- sól
Naleśniki:
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- po szklance mleka i wody (zwykłej lub gazowanej)
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Sprawdź, jak przygotować naleśniki z mięsem i pieczarkami!
1. Mąkę przesiej.
2. Dodaj jajka, mleko, połowę wody i miksuj, powoli wlewając tyle pozostałej wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
3. Dodaj olej lub oliwę i znów zmiksuj.
4. Przykryj, chłodź godzinę.
5. Wymieszaj - jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj wody, a jeśli za rzadkie - nieco mąki i zmiksuj.
7. Mięso zmiel.
8. Pora umyj, posiekaj.
9. Pieczarki pokrój i z porem przesmaż na maśle.
10. Dodaj tymianek, szałwię, wymieszaj, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
11. Skrop winem i duś 10 min.
12. Dołóż mięso, podgrzewaj mieszając 3-5 min.
13. Przestudź, wymieszaj z żółtkami i zieleniną, dopraw.
14. Farszem napełnij naleśniki, zwiń jak gołąbki.
15. Panieruj w lekko ubitych białkach i bułce tartej, usmaż na oleju.