Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mleka (plus trochę wody, gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
- jajko
- szczypta soli i cukru
- łyżka oleju
Na farsz:
- 3 marchewki
- 1/4 selera
- pietruszka
- 1/2 pora (jasna część)
- sól
- pieprz
- ok. 20 dag startego sera żółtego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort naleśnikowy z warzywami!
- Składniki na ciasto wymieszaj.
- Usmaż cienkie małe naleśniki o średnicy około 17 cm.
- Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Pora pokrój w plasterki. Warzywa smaż, aż zmiękną.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dno i boki tortownicy wysmaruj masłem.
- Włóż pierwszy naleśnik, a na nim równomiernie rozprowadź porcję warzyw, posyp serem.
- W ten sposób układaj kolejno do wyczerpania składników, kończąc warstwą z naleśnika i sera.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Piecz około 30 minut.
Zobacz więcej przepisów na naleśniki:
Naleśniki z owocami - przepis
Naleśniki z serem i bakaliami - przepis
Naleśniki z owocami - przepis
Jak zrobić naleśniki?
Naleśniki ze śliwkami - przepis